Салат чука - популярне блюдо японська кухні. Як не дивно, в перекладі з японської язика його назва означає «китайський салат». У меню ресторанів салат з морських водоростей чука часто фігурує під назвою «кайсо». Основа салату - суміш водоростей, які не мають такого вираженого смаку і запаху, як більш звична жителям європейських країн морська капуста.
Японський салат чука прекрасно підходить для людей, що піклуються про своє здоров'я і стежать за вагою, адже водорості практично не містять жирів, зате відрізняються високим вмістом вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Крім того, водорості, будучи природним абсорбентом, виводять з організму токсини.
Рецепт салату чука досить простий, але при покупці продукту необхідно звернути увагу на його якість: водорості для салату не повинні бути безбарвними, великими і надмірно жорсткими, так як це означає, що рослина старе і несмачне. Чука може подаватися, як самостійне блюдо, а може використовуватися при приготуванні ролів і суші.
Рецепт: салат з водоростей чука
Інгредієнти: морські водорості - 500 г; кунжутне насіння - 4 ст. ложки; крохмаль картопляний - 2 ч. ложки; соєвий соус - 1/2 ст. ложки; кунжутне масло - 2 ч. ложки; лимонний сік - 2 ч. ложки; пекучий перець. Приготування Спочатку розморозьте водорості і злегка обсмажте на сухій сковороді кунжутне насіння, щоб вони виділяли аромат, дрібно наріжте маленький шматочок пекучого перцю. Водорості змішайте з іншими компонентами і салат готовий!
Роли з салатом чука
Інгредієнти: чука салат; норі; рис для суші; кунжут. Приготування Як готувати роли? Рис викладаємо на смужку норі, залишивши кінець вільним на 1 див. Розміщуємо на середину рису салат чука. Змочуючи решту вільну частину, щоб рол не розкручувався, туго звертаємо. «Рулет» розрізаємо на кілька рівних шматочків. Роли можна подавати!
Салат чука з грибами
Ще один поширений рецепт салату чука містить у своєму складі деревні гриби. Маленький брикет грибів заливається окропом, після чого вони ріжуться невеликими смужками, злегка обсмажують в рослинному маслі і додаються в базовий салат. Знавці стверджують, що додадуть страві презентабельності і смаку маринована вишня, шматочки селери і дайкона.
Салат часто подають з горіховим соусом , завдяки якому страва набуває особливо яскравий смак. Господаркам, люблячим здивувати своїх близьких незвичною їжею, розповімо, як зробити соус для салату чука «Гамарди».
Японський салат чука буде прикрасою вашого столу і чудовою добавкою до інших страв.
Соус для салату чука
Інгредієнти: масло арахісове - 1 ст. ложка; соус соєвий - 2 ст. ложки; кунжутне масло - 2 ч. ложки; оцет рисовий - 1 ст. ложка; мірін - 3 ч. ложки; вода - 3/4 склянки. Приготування У каструльку з товстими стінками (можна використовувати сотейник) кладемо арахісову пасту, підливаємо частина води і поміщаємо
на повільний вогонь. Помішуючи суміш, і не даючи їй кипіти, потроху підливаємо воду, що залишилася, варимо, поки у нас не вийде густуватий маса. Після того, як каструлька знята з вогню, додаємо мірін, рисовий оцет, соєвий соус і кунжутне масло. До салату соус подаємо в охолодженому вигляді.
Пропонуємо вам приготувати дуже ситне блюдо з салатом чука - хіяші чука (яєчна локшина). Така локшина продається в готовому вигляді в гіпермаркетах і подається з салатом чука, горіховим, кунжутним або соєвим соусом, вареними і сирими овочами. Крім цього, в локшину з чукой можна додати порізану шинку або відварене куряче філе.