Локшина - один з найбільш популярних продуктів в кулінарних традиціях далекосхідних народів. Удон - типово японський продукт, це товста лапша, що готується частіше всього з трьох компонентів: пшеничного борошна, води і солі (відомі також різновиди локшина удон з гречаного і бобової борошна). Регіональні підвиди і традиції приготування цього продукту, деяким чином, розрізняються залежно від місцевих кулінарних традицій та уподобань.
Локшина удон має нейтральний смак, а тому її часто використовують у приготуванні супів, смаки і аромати яким надають інші продукти (бульйон, соєвий соус , спеції, зелень та ін) У жаркі дні страви з локшиною удон подаються холодними, в холодні дні - в гарячому вигляді. Супроводжуючі локшину продукти, як правило, також вибираються з урахуванням сезону.
Крім супів відомо безліч традиційних рецептів приготування локшини удон з додаванням різноманітних соусів, деяких видів м'яса, квасолі, грибів та інших продуктів.
Розповімо, як можна смачно приготувати локшину удон. Готову локшину удон можна купити в спеціалізованих відділах великих супермаркетів і продуктових азіатських ринках. Або приготувати самостійно ножем вручну або за допомогою лапшерізки - це зовсім нескладно: тісто найпростіше, замісити щодо круто, розкачують у прямокутні пласти, нарізати і викласти на чистий папір просушитись (зберігати в картонному ящику). А можна просто купити якісну локшину європейських виробників (маркування на упаковці «група А», тобто з твердих сортів пшениці).
Рецепт локшина удон з куркою і овочами
Інгредієнти: локшина удон - 200 г; курка (філе) - 250 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; молода зелена квасоля - 200 р.; солодкий перець (червоний) - 1-2 шт.; часник - 2 зубчики; гострий червоний перець; рослинне масло (краще кунжутне) - 2 ст. ложки; зелена цибуля, кінза, петрушка, кріп; якісний соєвий соус; мірін; насіння кунжуту - 1 ст. ложка. Приготування Цибулину очистимо й наріжемо чверть кільцями, солодкий перець - короткою тонкою соломкою, кожен стручок квасолі - на 3 частини. Куряче філе порубаємо невеликими короткими смужками. В добре розігрітій товстостінної глибокій сковороді обсмажимо на олії цибулю і шматочки курячого м'яса і квасоля. Обсмажуємо все разом, активно маніпулюючи лопаткою, до зміни кольору м'яса. Зменшуємо вогонь, підливаємо трохи води і протушиваем протягом 10-15 хвилин, помішуючи, потім додаємо солодкий перець і тушкуємо на слабкому вогні ще протягом 8 хвилин.
Готуємо соус. Змішуємо в довільному співвідношенні (пробуйте на смак) соєвий соус і мірін, приправляємо гострим червоним перцем і продавлений часником. Зелень дрібно рубаємо. Відварюємо локшину (5-7 хвилин, не більше) і відкидаємо на друшляк.
Розставляємо супові чашки і розкладаємо в кожну потроху локшини, м'яса з овочами, додаємо соус. Присипаємо рубаною зеленню і насінням кунжуту. Можна подати як друге блюдо або додати трохи курячого бульйону і подати як суп. Як аперитив - чашку саке, японського віскі або сливового вина.
Локшина удон з яйцем і вешенками
Інгредієнти: локшина удон - по 50-100 г на порцію; яйце куряче дієтичне - по 1 на порцію; печериці свіжі - по 80-100 г на порцію; цибуля зелена і інша зелень; гострий червоний перець; часник; соєвий соус; курячий бульйон. Приготування Гливи можна їсти сирими, взагалі не піддаючи тепловій обробці
- так збережуться всі їхні корисні властивості. Нарізаємо пластини грибів не занадто дрібно. Лук та іншу зелень, навпаки, дрібно рубаємо.
Варимо локшину (5-7 хвилин) і відкидаємо на друшляк. Розкладаємо порційно в супові чашки. Додаємо гливи і перемішуємо. Робимо поглиблення в центрі, в нього акуратно поміщаємо сире яйце. А бульйон вже кипить, заливаємо їм все так, щоб покрити яйце - воно звариться в гарячому бульйоні до ступеня, яку ми називаємо «в мішечок». Присипаємо рубаною зеленню, приправляємо часником, гострим перцем і соєвим соусом. Чашку саке (мірін в цьому випадку не підійде), і - насолоджуємося.