Бастурма являє собою в'ялене, попередньо промаринованное м'ясо в оболонці з спецій. Як правило, вона готується без термічної обробки, і її приготування займає до десяти днів. Можна прискорити процес отримання делікатесу, приготувавши його в духовці, але це буде вже не класична бастурма в оригіналі, а м'ясна закуска, більше нагадує буженину у прянощах, карбонат або пастрому .
Пропонуємо обидва варіанти приготування цього чудового блюда, яке в будь-якому випадку вийде чудовим.
Як приготувати бастурму з курячої грудки?
Інгредієнти: куряча грудка – 12 кг; спеції для м'яса – 10 г; перець чорний мелений – 45 г; перець червоний мелений – за смаком; перець чорний горошком – 25 г; сумах – 25 г; мелена солодка паприка – 25 г; йодована сіль не – 20 г; цукровий пісок – 40 г; часник – за смаком; коньяк – 100 мл Приготування Для приготування бастурми курячу грудку гарненько промиваємо холодною водою, відокремлюємо філе від кістки і видаляємо шкуру. Тепер в мисочці змішуємо сіль, цукровий пісок, чорний мелений перець, спеції для м'яса, сумах, солодку паприку і за смаком мелений червоний перець. Вливаємо коньяк. Його має бути така кількість, щоб спеції зволожилися і стали густий кашкою, яку ми щедро обмажем підготовлену грудинку. Укладаємо її в контейнер або судочок, зверху покласти вантаж і визначаємо в холодильник на сорок вісім годин.
Після закінчення відведеного для маринування часу дістаємо грудку з холодильника, промиваємо її добряче від спецій і витираємо практично насухо паперовими рушниками. Горошки чорного перцю розтолочимо в ступці і змішаємо з червоним меленим перцем і попередньо очищеною і пропущеним через прес часником. Чим гостріше бажаєте отримати бастурму, тим більше частка червоного перцю повинна бути присутньою в пряної суміші. Якщо ж ви віддаєте перевагу більш м'який і не дуже гострий смак страви, то гострий червоний перець можна замінити солодкою паприкою або іншими ароматними і зовсім не гострими спеціями, сушеними травами на ваш вибір і смак.
Змащуємо отриманої пряною сумішшю поверхню курячої грудки, викладаємо її на відріз чистої марлі, складеної вдвічі, щільно загортаємо і перев'язуємо зверху шпагатом або міцною ниткою. Підвішуємо згорток у провітрюваному місці, захищеному від прямих сонячних променів на п'ять-сім днів. Після закінчення часу смачна куряча бастурма буде повністю готова. Приємного апетиту!
Бастурма з курячої грудки в духовці - рецепт
Інгредієнти: куряча грудка – 12 кг; йодована сіль не – 40 г; сухе вино – 350 мл; лаврове листя – 4 шт.; часник – за смаком; перець чорний і запашний горошком – 30 г; мед – 70 г; паприка мелена – 20 г; орегано – 15 г; розмарин – 15 р. Приготування Першим ділом приготуємо маринад. Для цього наливаємо у кухлик вино, додаємо сіль, видавлений через прес часник, листя лавра, горошини чорного і духмяного перцю, лаврове листя і закладаємо мед. Перемішуємо все хорошенечко, прогріваємо масу до кипіння, кип'ятимо три-п'ять хвилин, і даємо повністю охолонути.
Поки маринад холоне, промиваємо курячу грудку, позбавляємося від кісток і шкіри, зрізаємо плівки і хрящики. Укладаємо м'ясо в підходящу ємність, заливаємо приготовленим раніше остившім пряним розсолом і визначаємо в холодильник на добу. Обов'язково слідкуємо
за тим, щоб грудка повністю покривалася маринадом.
Після закінчення часу промаринованную курячу грудку промаківающімі паперовим рушником і натираємо сумішшю орегано, розмарину, меленого чорного і червоного перцю і паприки. Перев'язуємо грудку шпагатом або міцною ниткою і визначаємо у форму для запікання, попередньо застеливши її фольгою. Ставимо форму з бастурмою в прогріту духовку до максимальної температури на дванадцять-п'ятнадцять хвилин.
Потім духовку вимикаємо, дверцята не відкриваємо і залишаємо курячу грудку до повного охолодження на кілька годин, а краще на ніч. По готовності охладим ще трохи блюдо в холодильнику і можемо нарізати і подавати до столу.