Кюфта є дивним стравою вірменської кухні, без якого неможливо уявити вірменське застілля, особливо святковий. Напевно, жодна страва не може похвалитися такою кількістю варіацій, значною мірою відрізняються за смаком і по оформленню і, звичайно ж, способом приготування. Як не дивно, здавалося б, абсолютно різні страви об'єднує одна назва кюфта, доповнене кожен раз інший приставкою, наприклад ішлі кюфта або кюфта бозбаш по-вірменськи. Однією незмінною, завжди притаманної всім цим стравам основою, є м'ясо, частіше яловичина або баранина, але іноді зустрічаються також рецепти з куркою або індичкою.
Сьогодні ми розглянемо, як зробити ішлі кюфту по-вірменськи і розповімо, як приготувати страву з курки.
Як приготувати ішлі кюфту по-вірменськи?
Інгредієнти: Для оболонки:
м'ясний фарш – 700 г; булгур – 180 г; яйце – 1 шт.; рослинне масло – 35 мл; мелена паприка – 10 г; мелений чорний перець – 10 г; сіль – 5 р. Для начинки:
м'ясний фарш – 550 г; горіхи волоські – 180 г; цибуля ріпчаста – 320 г; масло рослинне – 50 мл; чорний мелений перець – за смаком; свіжа зелень ; лимон. Приготування Булгур запарюємо на сім хвилин окропом, а потім воду зливаємо, а крупу подрібнюємо в блендері разом з рослинним маслом. Далі з'єднуємо отриману масу з фаршем, додаємо яйце, мелену паприку, перець і сіль і перемішуємо до отримання в'язкої маси, а потім прибираємо на тридцять хвилин у холодильник.
За цей час обсмажуємо на сухій сковороді і подрібнюємо горіхи. Далі пасеруємо на сковороді з рослинним маслом нарізаний кубиками ріпчасту цибулю, слідом закладаємо фарш обсмажуємо все до готовності, приправляємо сіллю, перцем, додаємо свіжу зелень, перемішуємо і залишаємо до повного охолодження.
З охолодженої суміші формуємо змоченими у воді з лимонним соком руками свого роду чашечки, наповнюємо їх обсмаженою фаршем, запечатуємо вироби, надаючи їм округлу форму, схожу на лимон. Поміщаємо кюфту на тридцять хвилин у холодильник, а після цього спочатку по черзі відварюємо по три-п'ять хвилин на самому малому вогні в підсоленій воді, а потім підсмажуємо в рафінованому маслі до придбання рум'яної скоринки.
Подаємо вірменське національне блюдо ішлі кюфту з скибочками лимона або лайма, свіжими овочами та зеленню.
Кюфта по-вірменськи - рецепт з курки
Інгредієнти: філе з курячих стегон і ніжок – 1 кг; крохмаль – 10 г; яйця – 1 шт.; цибуля ріпчаста – 150 г; холодна вода – 245 мл; коньяк – 25 мл; мелений чорний перець – щіпка; сіль – 40 г або по смаку; вершкове масло для подачі. Приготування Для приготування кюфта з курки краще брати філе з гомілок і стегон. У цьому випадку блюдо вийде соковитіше і смачніше. Пропускаємо підготовлену курячу м'якоть два рази через м'ясорубку, а потім перекладаємо в ємність блендера, вливаємо воду, додаємо сіль і пробиваємо фарш за допомогою насадки «ніж» протягом п'яти-семи хвилин. Після цього додаємо яйце, крохмаль і перець і збиваємо ще кілька хвилин. На завершення закладаємо
попередньо очищений і нашатковану цибулю, вливаємо коньяк і знову трохи пробиваємо блендером.
У велику каструлю об'ємом мінімум шість літрів наливаємо воду і ставимо на вогонь. Прогріваємо її до температури 39 градусів, набираємо змоченою у холодній воді маленької мисочкой або пиалой потроху м'ясної суміші і опускаємо її в підігріту воду. Готуємо вірменську кюфту приблизно одну годину. За цей час вона повинна збільшитися в об'ємі вдвічі і спливти на поверхню води. Виймаємо її після цього шумівкою на блюдо, розрізаємо на шматочки і подаємо з вершковим маслом.