Угорську кухню не можна назвати вишуканими. Більшість її відомих рецептів прийшло з народу, але це не позбавляє приготовлені з них страви багатства смаку і різноманітності.
Одним з таких є угорський гуляш або пастуший суп. Він вважається першим блюдом, але з-за густого наваристого складу з насиченим смаком і ароматом, що нагадує рагу при цьому овочі не розварюються і залишаються в супі великими шматками.
Угорський гуляш готується з різних сортів м'яса, в класичному виконанні з яловичини з додаванням картоплі, солодкого перцю, помідорів, галушок з тіста і спецій.
Як приготувати класичний угорський гуляш із яловичини?
Інгредієнти: м'якоть яловичини – 650 г; цибуля великий – 2 шт.; угорський шпик – 65 г; солодкий болгарський перець – 2 шт.; бульби картоплі – 750 г; помідор свіжий – 1 шт.; очищена вода – 550 мл; паприка червона мелена – 5 ст. ложок; часник – 2-3 зубчики; борошно – 50 р; яйце куряче – 05 шт.; кмин – 12 м; гострий перець – 05 стручка; сіль – за смаком; свіжа зелень петрушки – за бажанням і смаком. Приготування Угорське сало, сало, обсыпанное червоною паприкою) нарізаємо дрібними кубиками і вытапливаем в казанку або каструлі з товстим дном. Прибираємо выжарки, закладаємо півкільця цибулі і печемо до рум'яного кольору. Додаємо нарізану невеликими квадратними шматочками яловичину і теж обсмажуємо. Всипаємо мелену паприку і вливаємо воду. Підігріваємо до кипіння і протушиваем двадцять хвилин.
Поки м'ясо готується, чистимо і ріжемо кубиками бульби картоплі, солодкий болгарський і гострий перець, очищений від насіння, і готуємо галушки, так звані чипетки. Для цього додаємо до борошні половину яйця і, використовуючи вилку, замішуємо круте тісто. Відщипуючи від нього зовсім потроху, формуємо пальцями невеликі горошинки (чипетки) і складаємо їх на тарілку або дошку з борошном.
Кидаємо картоплю і солодкий перець до м'яса, приправляємо сіллю. Коли овочі будуть майже готові, додаємо дрібно нарізану, попередньо очищений від шкірки помідор і кидаємо чипетки. Доводимо до кипіння, додаємо кмин і подрібнений часник, проварюємо одну хвилину і знімаємо з вогню.
Готовому гуляшу даємо настоятися десять хвилин, і подаємо гарячим, приправивши, за бажанням, свіжою зеленню.
Рецепт угорського гуляшу з свинини
Інгредієнти: м'якоть свинини – 550 г; цибуля ріпчаста – 3 шт.; рослинне масло – 75 мл; солодкий болгарський перець – 2 шт.; бульби картоплі – 850 г; помідор свіжий – 2 шт.; очищена вода – 550-750 мл; паприка червона мелена – 3 ст. ложки; часник – 3-4 зубчики; кмин – 12 м; гострий перець (за бажанням) – 05 стручка; сіль – за смаком; свіжа зелень – за бажанням і смаком. Приготування В глибокий сотейник, сковороду або казанок наливаємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому подрібнений півкільцями ріпчасту цибулю до підрум'янення. Додаємо нарізаний на скибочки свинину і теж обсмажуємо. Вливаємо двісті мілілітрів очищеної води, солимо, прикриваємо кришкою і тушкуємо тридцять хвилин.
Тим часом очищаємо і нарізаємо великими кубиками картоплю і болгарський перець, моркву кружечками, а очищений
від насіння гострий перець дрібно рубаємо. Помідори очищаємо від шкірки і натираємо на тертці.
Після закінчення часу кидаємо до м'яса моркву і картоплю, всипаємо мелену паприку і кмин, вливаємо воду, щоб вона повністю покрила овочі, і готуємо під кришкою до напівготовності картоплі. Потім додаємо протерті помідори, солодкий болгарський і гострий перець, ще досолює за смаком і варимо десять хвилин. В кінці варіння додаємо подрібнений часник і, за бажанням, свіжу зелень. Даємо настоятися угорського гуляшу десять хвилин, і подаємо до столу.