Не дивлячись на країну походження, рецепт гуляшу широко поширений не тільки в Європі, але і за її межами, і виною тому простота приготування, доступний набір інгредієнтів, ситність і приголомшливий смак, характерні правильно приготовленому гуляшу. В основі автентичного угорської страви лежить яловичина і саме вона стане головним учасником всіх рецептів зі списку нижче.
Як правильно приготувати гуляш з яловичини?
Як і у будь-якого традиційного блюда, в угорського гуляшу існує багато «побратимів», рецептури яких більшою чи меншою мірою відрізняються між собою. Знайти оригінальний рецепт часом буває непросто, але ми постараємося відтворити його далі.
Інгредієнти: яловича лопатка - 950 г; ріпчаста цибуля - 340 г; часникові зубки - 2 шт.; морква - 290 г; солодкий перець - 310 г; картопля - 340 г; солодка мелена паприка - 4 ст. ложки; щіпка насіння пажитника; томати у власному соку - 425 г; яловичий бульйон - 550 мл; лист лавра. Приготування Наливши в жаровню трохи олії, використовуйте його для пасерування цибулі. Цибулеву засмажку з'єднайте з меленою паприкою, гуньбою і приберіть на окреме блюдо. В залишках олії підрум'яньте кубики яловичини, щедро приправити м'ясо морською сіллю і розтертим в пасту часником. До румяному м'яса додайте кільця солодкого перцю, трохи натертої моркви і кубики картоплі. Влийте до яловичині і овочів томати, додати засмажку і залийте все бульйоном. Доповніть майбутній гуляш листочком лавра і томіть його не слабкому спеку близько години. Доказом готовності нашого класичного угорського гуляшу стане розпадається на волокна м'яса, що нудяться в густий томатної підливі.
Якщо ви не знаєте, як приготувати гуляш із яловичини в мультиварці, але горите бажанням випробувати рецепт кухонних помічниці, то першим ділом підрум'яньте в чаші м'ясо, до нього додайте овочі та прянощі, а через 5 хвилин залийте блюдо томатами і бульйоном. Перейдіть до «Випічки» на «Гасіння» і залиште страву нудитися близько півтора годин.
Угорський гуляш – рецепт
Ще одна не менш традиційна версія угорського гуляшу готується на основі пива. В даному випадку на пінному економити не варто, оскільки його післясмак буде чітко відчуватися в готовому блюді.
Інгредієнти: Для гуляшу:
жир з бекону - 30 мл; ріпчаста цибуля - 160 г; яловича лопатка - 900 г; часниковий зубок - 1 шт.; насіння пажитника - 1 ч. ложка; паприка - 2 ч. ложки; світле пиво - 980 мл; солодкий перець - 290 г; томат - 110 г; картопля - 850 р. Для галушок:
яйце - 1 шт.; жир з бекону - 45 мл; вода - 75 мл; борошно - 175 р. Приготування Почнемо з приготування гуляшу. Перед тим, як готувати гуляш з яловичини з підливою, в жаровні необхідно розігріти залишився після смаження бекону жир. На підігрітому жиру пасеруємо цибулю і змішуємо його з нарізаною кубиками, яловичиною. Через 10 хвилин, коли м'ясо схопиться рум'янцем, додаємо до нього часник і насіння пажитника,
приправляємо всі морською сіллю і паприкою, заливаємо пивом, змішаним з водою в рівних пропорціях. Після закипання зменшуємо вогонь і тушкуємо гуляш ще дві години. Кладемо до яловичині кубики томату і кільця солодкого перцю, знову все перемішуємо, підсилюємо жар до середнього і продовжуємо готування ще годину. Тепер кладемо нарізані кубиками бульби картоплі, готуємо страву ще 60 хвилин.
Готовий гуляш подають з яєчними галушками які готуються із суміші жиру з яйцем, борошном і водою. Замішане тісто залишають відпочити в прохолоді хвилин на 15. Порції галушок обварюють в киплячій воді до спливання і викладають поверх м'яса із соусом.