Аналогів угорського гуляшу у всьому світі величезна безліч, чого тільки коштує татарське азу, американське гамбо (гумбо), грузинське чанахи, продовжувати можна до безкінечності. Стало класикою і отримала всесвітню славу, це блюдо колись було їжею бідняків і пастухів, скидають в жаровні залишки овочів і яловичини. Нинішнє розмаїття інгредієнтів дає можливість експериментувати з традиційним угорським стравою, що ми і плануємо зробити в рецептах нижче.
Угорський гуляш - класичний рецепт
Інгредієнти: бекон - 35 г; яловичина - 980 р; ріпчаста цибуля - 95 г; паприка мелена - 1 ст. ложка; листя лавра - 2-3 шт.; томатна паста - 30 г; м'ясний бульйон - 760 мл; картопля - 290 г; морква - 130 г; борошно - 5 р. Приготування Покладіть в жаровню шматочки бекону і дайте жиру з них вытопиться. На розігрітому жиру обсмажте кубики яловичини до тих пір, поки ті не схопиться рум'яною скоринкою. Перекладіть м'ясо на окреме блюдо, а на залишки жиру спасеруйте цибульні кільця, кубики моркви і картоплі. Коли овочі стануть рум'яними, посипте їх борошном, перемішайте з м'ясом і приправити паприкою. Покладіть в основу гуляшу листя лавра, а потім залийте вміст жаровні розведеним у бульйоні томатною пастою. Накрийте блюдо кришкою і тушкуйте близько півгодини або до тих пір, поки овочі не розм'якшаться.
Гуляш з індички з підливою – рецепт
Незважаючи на те, що по природі своєї гуляш відноситься до різновиду густих супів, у нас це блюдо прийнято вважати не чим іншим, як тушкованим в томатній підливі м'ясом, яке часто подають до гарнірів з макаронів, круп або до картопляного пюре. Наведений нижче рецепт як раз відноситься до розряду осучаснених варіантів угорської класики.
Інгредієнти: індичка (червоне м'ясо) - 950 г; томатна паста - 40 г; суха гірчиця - 1 ч. ложка; мелена паприка - 2 ст. ложки; яловичий бульйон - 850 мл; ріпчаста цибуля - 120 г; сметана - 120 мл; лист лавра. Приготування Розігріте в сотейнику масло використовуйте для пасерування цибулі. Кільця останнього повинні стати прозорими і це буде знаком того, що настав саме час закладати індичку. Шматочки індички повинні схопитися з усіх боків, після чого їх можна буде приправляти і заливають бульйоном з томатною пастою. Накрийте жаровню і залиште гуляш на мінімальному вогні на півтори години, далі додайте томатний соус сметану, дайте страві постояти на вогні ще хвилин 15 а потім знімайте і подавайте в компанії коханого гарніру.
Якщо ви захочете повторити рецепт цього гуляшу в мультиварці, то, попередньо обсмаживши всі інгредієнти на «Випікання», залийте їх томатним соусом, перейдіть на «Гасіння» і залиште нудитися на годину. Після додавання сметани додайте ще 30 хвилин часу.
Суп-гуляш – рецепт
Інгредієнти: ріпчаста цибуля - 130 г; часниковий зубок - 1 шт.; сало - 15 г; насіння пажитника - 1/2 ч. ложки; яловичина (лопатка) - 340 г; солодкий перець - 90 г; паприка солодка мелена - 2 ст. ложки; морква - 70 г; корінь петрушки - 70 г; картопля - 190 г; бульйон - 750 мл; локшина - 50 р. Приготування Розтопити шматочок сала в жаровні і використовуйте його для обжарювання кілець ріпчастої цибулі. До подрумяненному цибулі додайте шматки яловичини, а коли останні схопляться, всипте пажитник, паприку і додайте роздавлений часниковий зубок. До м'яса і цибулі покладіть кубики картоплі і моркви, а також натертий корінь петрушки. Залийте блюдо бульйоном і залиште нудитися хвилин на 15-20 або поки картопля не стане м'яким. За 5 хвилин до готовності всипте в суп-гуляш локшину. Готовий гуляш залиште накритим хвилин на 10 а потім розливайте по тарілках і подавайте.