Вернуться назад Распечатать

Чалагач

Чалагач
Чалагач – вірменське блюдо, яке представляє собою, по суті, звичайний шашлик зі свинини, тільки не приготовлений з м'якоті чи ошийка, а з реберної частини тушки. Як відомо, м'ясо на кості завжди виходить трохи більш ароматним і соковитим ніж без неї. Не пропустіть шанс поласувати цим явищем вірменської кухні, яке доступно до приготування не тільки на багатті, але і в духовці.

Чалагач з свинини


Головною похвалою для будь-якого кухаря, а разом з тим і головною ознакою правильно приготовленого м'ясної страви, є факт того, що готове м'ясо здатне буквально танути в роті", настільки воно ніжне і соковите. Свинина, приготована за нижченаведеним рецептом, вийде саме такою.
Інгредієнти:

  • свинина (корейка) - 600 г;

  • білий цибулю - 200 р;

  • яблучний оцет - 20 мл;

  • сік буряковий - 50 г;

  • сушений базилік - 6 г;

  • свіжий базилік.


  • Приготування
    Перед тим, як маринувати чалагач, м'ясо необхідно вимити й обсушити, а потім зрізати всі надлишки у вигляді плівок і надлишків жиру. Весь жир не зрізаємо, оскільки м'ясо вийде сухуватим. Маринад для м'яса елементарно простий: спочатку свинину натирають сіллю і перцем, потім змішують з половиною нарізаної цибулі і посипають базиліком. На маринування м'яса піде близько 2 годин, але в ідеалі м'ясо повинно промаринуватися 8 годин.
    Поки свинина насичується смаком, у нас з'являється достатньо часу для того, щоб підготувати цибулю. Цибульні кільця маринуємо в яблучному оцті, змішаному з буряковим соком.
    Протягуємо шампур вздовж шматки свинячої корейки і обсмажуємо чалагач на вугіллі до повної готовності.
    Готове блюдо подається з лавашем, свіжою зеленню і маринованою цибулею.

    Як приготувати пряний чалагач з баранини будинку?


    Інгредієнти:

  • бараняча корейка - 600 г;

  • паприка - 8 г;

  • мелений кумін - 8 г;

  • мелений коріандр, кориця, гвоздика - 4 г;

  • мелений кардамон - 2 г;

  • щіпка мускату;

  • масло і сік лимона - по 40 мл


  • Приготування
    Спочатку необхідно приготувати суху суміш спецій для баранячої корейки. Для цього слід ретельно змішати паприку з кумином, коріандром, корицею, гвоздикою, кардамоном і мускатом. Сіль з перцем також, само собою, маються на увазі. Змішуємо масло і оцет, заливаємо отриманої заправкою м'ясо і додаємо пряну суміш. Накриваємо контейнер з бараниною плівкою і залишаємо все в холодильнику мінімум на 2 години.
    Розігріваємо гриль і смажимо баранячу корейку на кістки по 3-4 хвилини з кожної зі сторін.
    Корж лаваша і свіжий салат до такого ароматного страви слід подавати неодмінно.

    Чалагач в духовці – рецепт


    Багато цікавляться - як приготувати чалагач в духовці? І ми не можемо залишити це питання без відповіді, адже зробити це вірменське страву у власній квартирі, а не на природі з багаттям, теж цілком можливо. Більш того, такий рецепт відтворити куди простіше, адже температуру духовки регулювати легше, ніж температуру відкритого вогню.
    Інгредієнти:

  • свиняча корейка - 1 кг;

  • лимон - 1 шт.;

  • часниковий зубчик - 1 шт.;

  • сушена м'ята - 3 г;

  • олія соняшникова - 25 мл


  • Приготування
    Перед приготуванням ряд свинячих ребер ділимо на індивідуальні порції, кожна з яких обмежується кісткою. Краї
    Чалагач
    кісток зачищаємо від жив і жиру з допомогою гострого ножа, м'ясо промиваємо і підсушуємо.
    Змішуємо олію з соком одного лимона, туди ж додаємо і його цедру. Виходить простий і смачним маринад для свинини, який залишається лише доповнити сіллю з перцем і м'ятою. Любителі базиліка можуть покласти і його листя в подрібненому вигляді.
    Занурюємо корейку в маринад і залишаємо на пару годин, після чого розкладаємо м'ясо на деко і відправляємо в духовку з температурою 190°С. Через 20 хвилин можна перевіряти готовність м'яса.