Вернуться назад Распечатать

Вірменська гата

Вірменська гата
У вірменській кухні, поряд з чурчхелою та іншими солодощами, дуже популярною є гата. Цей десерт відмінно підійде до посиденьок з друзями на кухні з чашкою чаю або просто для повсякденного домашнього вжитку. Але тим, хто стежить за фігурою, варто пам'ятати, що вірменська гата є досить калорійним стравою. Ось один з рецептів вірменської гати з волоськими горіхами.
Інгредієнти:

  • борошно - 6 склянок;

  • сметана - 400 г;

  • маргарин - 200 г;

  • сода - 1 чайна ложка;

  • вершкове масло - 200 г;

  • ванілін - за смаком;

  • цукор - 2 склянки;

  • волоські горіхи - за смаком.


  • Приготування
    Спочатку ділимо борошно на дві частини: одна - для тесту, інша - для начинки. Натираємо масло на крупній тертці і ретельно розмішуємо з борошном. Додаємо соду і ванілін. Знову розмішуємо і доводимо тісто до такої консистенції, щоб воно не прилипало до рук. Ставимо в холодильник на дві години.
    Вірменська гата

    Поки тісто охолоджується, готуємо начинку. Змішуємо цукор, горіхи і ванілін до однорідної маси. За бажанням, цукор можна замінити медом.
    Дістаємо тісто і ділимо його на чотири рівні частини. Беремо одну з них і розкачуємо товщиною в 3 див. Покриваємо його начинкою рівномірно по всій поверхні і закручуємо в рулет. Щоб наша гата з горіхами краще підрум'янилася, змащуємо її яєчним жовтком і нарізаємо на шматочки у вигляді трикутників або прямокутників.На рулетах можна проколоти виделкою різні візерунки.
    Розігріваємо духовку на 180°С і випікаємо близько 10 хвилин. Таким чином приготувати тісто.
    У вірменській кухні багато різних рецептів гати, і, спробувавши її одного разу, ви обов'язково захочете спробувати знову.