У вірменській кухні, поряд з чурчхелою та іншими солодощами, дуже популярною є гата. Цей десерт відмінно підійде до посиденьок з друзями на кухні з чашкою чаю або просто для повсякденного домашнього вжитку. Але тим, хто стежить за фігурою, варто пам'ятати, що вірменська гата є досить калорійним стравою. Ось один з рецептів вірменської гати з волоськими горіхами.
Інгредієнти: борошно - 6 склянок; сметана - 400 г; маргарин - 200 г; сода - 1 чайна ложка; вершкове масло - 200 г; ванілін - за смаком; цукор - 2 склянки; волоські горіхи - за смаком. Приготування Спочатку ділимо борошно на дві частини: одна - для тесту, інша - для начинки. Натираємо масло на крупній тертці і ретельно розмішуємо з борошном. Додаємо соду і ванілін. Знову розмішуємо і доводимо тісто до такої консистенції, щоб воно не прилипало до рук. Ставимо в холодильник на дві години.
Поки тісто охолоджується, готуємо начинку. Змішуємо цукор, горіхи і ванілін до однорідної маси. За бажанням, цукор можна замінити медом.
Дістаємо тісто і ділимо його на чотири рівні частини. Беремо одну з них і розкачуємо товщиною в 3 див. Покриваємо його начинкою рівномірно по всій поверхні і закручуємо в рулет. Щоб наша гата з горіхами краще підрум'янилася, змащуємо її яєчним жовтком і нарізаємо на шматочки у вигляді трикутників або прямокутників.На рулетах можна проколоти виделкою різні візерунки.
Розігріваємо духовку на 180°С і випікаємо близько 10 хвилин. Таким чином приготувати тісто.
У вірменській кухні багато різних рецептів гати, і, спробувавши її одного разу, ви обов'язково захочете спробувати знову.