Кисломолочний напій тан готується з коров'ячого або козячого молока зі спеціальною закваскою і додаванням солоної води. Він буває газований і негазований і вважається кращим утолителем спраги. Тан схожий за рецептом з айраном та найбільш поширений на Кавказі і Середній Азії. Батьківщина цього корисного напою - Вірменія, де з покоління в покоління передавався його секретний рецепт, який потрапив в Росію тільки в 19 столітті.
Кисломолочний напій тан: шкода і користь
Для початку визначимо, чим корисний напій тан? У цьому продукті міститься багато молочних кислот і білків, які допомагають нормальній роботі всіх органів. Завдяки цьому, особливо його рекомендується вживати людям, які зайняті важкою фізичною працею, і спортсменів. Також тан має бактерицидні властивості і допомагає вбивати шкідливу мікрофлору в кишечнику. Цей напій дуже хороший при лікуванні похмілля. Він чудово відновлює водно-сольовий баланс в організмі людини, усуває головний біль та додає сил. Тан допомагає поліпшити травлення, покращує апетит. При постійному вживанні, завдяки вхідним до складу напою тан активним мікроорганізмів, лікуються шлунково-кишкові розлади. Лікарі рекомендують випивати до півтора літрів в день кисломолочних продуктів, що допоможе забути про проблеми з кишечником, шлунком і зміцнити імунітет. Тан допоможе зберегти молодість шкіри, так як білок, який в ньому міститься, - це основний будівельний матеріал тіла. Вживання в їжу цього кисломолочного напою допоможе схуднути, адже в ньому всього 21-26 ккал на 100 мл
Однак, напій тан може нанести шкоду організму. Його не рекомендують пити тим, у кого підвищена кислотність шлунку. А з-за наявності в ньому солі, їм не слід зловживати людям з підвищеним тиском і захворюваннями нирок.
Як зробити напій тан?
Пропонуємо вам класичний рецепт напою тан.
Інгредієнти: мацоні або катик (або інший кисломолочний напій, наприклад, кефір або кисле молоко); мінеральна або кип'ячена вода; сіль; пряні трави (за бажанням). Приготування Мацоні або катик виливаємо в кастрюлу, поступово додаємо мінеральну воду, не забуваючи весь час помішувати. Солимо за смаком і додаємо спеції. Напій тан, зроблений за класичним рецептом готовий!
Інші варіанти приготування тана Є кілька інших способів приготування тана в домашніх умовах. Ви можете змінювати склад інгредієнтів і спецій за бажанням. Природно, цей напій буде відрізнятися від того, що продається в магазині, так як у кожного виробника свій рецепт.
Тан - перший рецепт Інгредієнти: бифидообогащенний кефір - 05 л; холодна вода - 300 мл сіль і спеції за смаком. Виливаємо В каструлю бифидообогащенний кефір, додаємо холодну кип'ячену воду, солимо за смаком і збиваємо блендером. Замість звичайної води можна влити мінеральну. Справжній тан повинен бути рідким. У напій до смаку додаю різні пряні трави: чебрець, орегано, кріп, петрушку або базилік. Вони тільки підсилюють бактерицидні властивості. Деякі додають в напій свіжий або солоний огірок і часник.
Тан - другий рецепт кефір - 1л; холодна мінеральна вода - 1л; сіль, м'ята та інші спеції за смаком. Кефір розводимо холодною мінеральною водою у співвідношенні 1:1 додаємо сіль за смаком і свіжу м'яту, збиваємо блендером.
Замість звичайної столової солі ще корисніше буде додавати очищену морську сіль.
Тан можна вживати відразу, можна дати трохи постояти, але зберігати його в холодильнику рекомендується не більше трьох днів. Його застосовують в якості основи для окрошки і додають в тісто для млинців . Окрошка з таном виходить просто чудова, до того ж доведено, що овочеву нарізку краще заправляти кисломолочними продуктами!