Хашлама - традиційне блюдо кавказької кухні. Це - м'ясо, тушковане з овочами. Найчастіше її готують з баранини. Але також допустимо використання й інших видів м'яса. Зараз ми розповімо, як готувати хашламу з яловичини.
Приготування хашлама з яловичини
Інгредієнти: яловичина - 3 кг; цибуля - 2 кг; перець болгарський - 1 кг; помідори - 2 кг; баклажани - 1 кг; морква - 2 кг; зелень, сіль, лавровий лист, спеції - за смаком. Приготування Помідори, цибулю, перець, моркву і баклажани нарізаємо великими кубиками. Яловичину миємо й ріжемо невеликими шматочками. Овочі ділимо на 3 частини, так як шари будуть повторюватися. На дно великого казана викладаємо цибулю, моркву, баклажани, перець і помідори. Зверху укладаємо шар м'яса, посипаємо його сіллю і перцем, додаємо лавровий лист. Потім знову повторюємо шари овочів та м'ясо. Верхнім шаром будуть овочі. Казан щільно накриваємо кришкою і ставимо на повільний вогонь.
Готуємо близько 3 годин - яловичина буде тушкуватися у соку, який виділять овочі. Кришку в процесі приготування відкривати не можна. Перед подачею до столу посипаємо хашламу подрібненою зеленню.
Рецепт хашлама з яловичини з картоплею
Інгредієнти: жирна яловичина - 4 кг; помідори - 3 кг; картопля - 3 кг; гострий перець - 1 шт.; сіль, червоний перець - за смаком; сухий базилік, петрушка, тархун - за смаком. Приготування М'ясо нарізаємо шматочками середньої величини, складаємо в каструлю і вливаємо стільки води, щоб м'ясо було покрито нею. Варимо м'ясо до готовності. Практично в кінці підсолюємо за смаком. Коли м'ясо буде готове, виймаємо його з бульйону, а в ньому відварюємо до напівготовності картоплю, нарізану брусочками.
Тепер починаємо збору хашлама: у казан викладаємо половину картоплі, потім половину м'яса, половину нарізаних кільцями помідорів, половину зелені і знову всі верстви повторюємо. В гострому перці робимо кілька надрізів і розміщуємо його в казан. Заливаємо все це бульйоном і на повільному вогні тушкуємо хашламу з яловичини з картоплею близько 40 хвилин, поки всі овочі не будуть готові.
Хашлама з яловичини в мультиварці
Інгредієнти: яловичина на кістці - 1 кг; баклажани - 05 кг; помідори - 05 кг; цибуля - 400 г; рослинне масло - 2 ст. ложки; кінза, петрушка, базилік - за смаком; сіль, перець, хмелі-сунелі - за смаком. Приготування Яловичину нарізаємо шматочками, солимо і посипаємо спеціями. Баклажани нарізаємо кубиками, посипаємо сіллю, залишаємо на 30 хвилин, а потім змиваємо під холодною водою. Помідори обдаємо окропом і знімаємо шкірку.
У каструлю мультиварки наливаємо олію, кладемо м'ясо, нарізану цибулю, баклажани та гуртки помідорів. Все це посипаємо сіллю і знову повторюємо шари, поки не закінчаться продукти. Верхнім шаром повинні бути овочі. Вливаємо близько 100 мл води і в режимі «Гасіння» готуємо 3 години.
Як приготувати хашламу з яловичини з пивом?
Інгредієнти: яловичина - 15 кг; картопля - 15 кг; цибуля - 1 кг; морква - 1 кг; перець - 800 г; помідори - 1 кг; кінза - 100 г; петрушка - 100 г; лавровий лист - 4 шт.; сіль, чорний мелений перець; світле пиво - 1 літр. Приготування Яловичину нарізаємо великими шматками. Гарненько посипаємо сіллю (блюдо більше досолювати не будемо)
і залишаємо на півгодини. Картоплю чистимо і ріжемо скибочками. Перець очистити від серцевини і розрізаємо вздовж на 8 частин. Морква ріжемо кружечками, цибулю - на 4 частини, помідори - півкільцями. Петрушку і кінзу дрібно рубаємо.
У каструлю з товстим дном інгредієнти викладаємо в такому порядку: м'ясо, цибуля, морква, картопля, солодкий перець, помідори і знову всі верстви повторюємо. Заливаємо наші продукти домашнім пивом і посипаємо зверху зеленню і кладемо лавровий лист. Доводимо нашу страву до кипіння, потім вогонь робимо мінімальним і під закритою кришкою (це обов'язкова умова приготування) тушкуємо хашламу з яловичини з пивом 25 години.