Хашлама - кавказьке блюдо, яке представляє собою м'ясо, часто баранину або яловичину, тушковане з овочами у власному соку. За рахунок повільного приготування, баранина виходить ніжною і буквально розпадається на волокна.
Плюсом хашлама є не тільки простота в приготуванні, так як м'ясо гаситься з овочами, але ми отримуємо страва - 2 в 1 м'ясо і гарнір, приготовані в одному посуді.
Про те, як приготувати хашламу з баранини, ми розповімо далі.
Рецепт хашлама з баранини по-вірменськи
Інгредієнти: баранина - 500 г; помідори - 4-5 шт.; болгарський перець - 2-3 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; петрушка, кріп, червоний базилік - 1 пучок; сіль, перець - за смаком. Приготування М'ясо молодого баранчика нарізаємо великими шматками. Щоб шматочки вийшли особливо ніжними, вибирайте м'ясо з невеликим прошарком жиру, а для наваристого бульйону беріть на шматочки кістки. Баранину кладемо в жаровню, додаємо води, щоб покрити, солимо, перчимо за смаком і ставимо варитися на середній вогонь.
Як тільки м'ясо дійде до готовності, а вода перетвориться в ароматний бульйон - в жаровню можна додавати овочі: нарізану кільцями перець, томати і ріпчасту цибулю. М'ясо і овочі ставимо на мінімальний вогонь і тушкуємо до тих пір, поки овочі не стануть м'якими. Перед подачею, хашламу з баранини слід рясно посипати подрібненою зеленню.
Як варити хашламу з баранини в мультиварці?
Так як хашлама - страва вимагає тривалої готування, приготувати його краще всього за допомогою мультиварки. Щадні режими пристроїв дадуть м'яса тривало потомитися у власному соку, і на виході ви отримаєте справжнє ароматне кавказьке страву.
Інгредієнти: баранина на кістки - 700 г; помідори - 3-4 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; зелень (кінза, петрушка, базилік) - 1 пучок; гострий перець - за смаком; сіль, перець - за смаком. Приготування М'ясо миємо, обсушуємо і нарізаємо великими шматками. Цибулю і помідори ріжемо товстими кільцями, більш тонкими шматочками нарізаємо гострий перець.
У чашу мультиварки першим шаром закладаємо половину м'яса, на нього - кільця помідорів, половину цибулі, залишився м'ясо і знову цибулю. Між м'ясними й овочевими шарами розкладаємо кружечки гострого перцю, а також посипаємо все сіллю і меленим чорним перцем. Зверху накриваємо блюдо цілим пучком зелені, перев'язаним ниткою. Включаємо пристрій в режим "Гасіння" і через 2 години можна сміливо насолоджуватися готовою стравою.
Хашлама з баранини з пивом і картоплею
Додавання алкоголю в страви - процес досить складний, який вимагає багато кулінарного досвіду, що дозволяє не переборщити з заповітним інгредієнтом. Ми представляємо вашій увазі абсолютно безпечний в цьому плані рецепт хашлама з пивом.
Інгредієнти: баранина - 500 г; картопля - 3-4 шт.; болгарський перець - 2 шт.; морква - 1 шт.; помідори - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; часник - 3-4 зубчики; пиво - 150 мл; рослинна олія; зелень, гострий перець - для подачі; сіль, перець - за смаком. Приготування Баранину нарізаємо великими шматками і обсмажуємо на сильному вогні до рум'яної скоринки, в казані з олією. Як тільки м'ясо придбає золотистий колір, покриваємо його шаром нарізаного
великими кільцями цибулі, томатів, моркви, картоплі і перцю. Десь між овочевими шарами закладіть нарізаний часник, а також додайте сіль з перцем за смаком.
Повертаємо казанок, з усім його вмістом, на вогонь і заливаємо пиво. Тушкуємо м'ясо під кришкою 3-4 години на малому вогні. Готову страву подаємо в піалах, на ділі це все швидше нагадуватиме суп хашлама з баранини, але бульйон виливати в тарілки не обов'язково, його зазвичай подають в окремих піалах. Залишається лише посипати хашламу зеленню і перцем і можна подавати до столу.