Щоб приготувати справжню смачну долму, доведеться докласти зусиль, але результат неодмінно варто кожної витраченої хвилинки! Тут головне правильно підготувати основу - листя. Підійдуть, як столових, так і винних сортів, від дикого не беріть, вони надто жорсткі, та й смак у них дивний. Вибирайте невеликі листочки, яскраво-зеленого кольору, без ушкоджень і цяток.
У цьому матеріалі описано самий докладний рецепт, як робити долму з виноградного листя.
Рецепт приготування долми з виноградного листя по-вірменськи
Інгредієнти: баранячі реберця – 965 р; фарш яловичий - 475 г; цибуля невеликого розміру - 2 шт.; виноградні листя; рис круглозернистий – 115 г; сіль, перець; помідори у власному соку – 765 г; м'ята, кінза, базилік -1 пучок всієї зелені; пісне масло. Приготування Рис відваріть до готовності і змити прохолодною водою, змішайте з готовим яловичим фаршем, додайте сіль, перець, дрібненько порізану зелень кінзи і базиліку. Ретельно все з'єднайте і вимішайте, щоб компоненти добре з'єдналися.
Як загортати долму з виноградного листя?
Візьміть аркуш, покладіть його держаком до себе і викладайте на нього чайну ложку підготовленого фаршу. Зверніть увагу, що з одного боку літ глянцевий, а з другої — матовий. Так ось фарш потрібно викладати лише на матову частина, поруч з місцем, де раніше був держак.
Найближчі до себе частини листочки, загорніть на фарш, злегка внахлест, як би перекриваючи один одного, щоб не було відкритої начинки, особливо уважно стежте в районі віддаленого черешка. Листя щільно обхоплюють весь фарш, зовсім не залишаючи пустот.
Тепер загорніть бічні частини листочки так, щоб весь фарш був максимально щільно упакований з боків.
Поверніть долму рулетиком, слідкуючи, щоб весь фарш був запечатаний в лист.
Таким же чином робіть з усіма складовими, поки що-то одне з них не закінчиться (листя або фарш).
Як готувати долму з свіжого виноградного листя?
Тепер по дну казана розкладіть порубані баранячі ребра, таким чином ви уникнете підгорання виноградних листків до дна. Поверх ребер розкладіть долму і присипте листям м'яти. Слідом відправте томати.
Залийте долму водою, на палець вище вмісту казана і щільно накрийте тарілкою, надавіть. Готуйте страву годину на мінімальному вогні, а потім подавайте з томатним соусом або сметаною з часником.