Для шанувальників кавказької кухні пропонуємо рецепти приготування цього вірменського шашлику. Реалізувати їх зовсім нескладно, а результат перевершить всі ваші очікування.
Як зробити шашлик зі свинини по-вірменськи?
Інгредієнти: свинина (ошийок) – 18-21 кг; ріпчаста цибуля – 450 г; олія соняшникова рафінована – 55 мл; горошини чорного перцю – 15 г; горошини коріандру – 10 г; базилік сушений – 1 ст. ложка; велика сіль – 20 г або по смаку. Приготування Шашлик по-вірменськи обов'язково готується зі свинини. В даному випадку ми візьмемо свинячий ошийок, який традиційно замаринуем. Для цього очищаємо і нарізаємо кільцями цибулини, а горошини чорного перцю і коріандру розтираємо в ступці до дрібної крихти. Промите і розрізане на шматочки розміром трохи більше сірникової коробки м'ясо покласти в емальовану або скляну посудину, додаємо цибулю, рафінована олія, подрібнений коріандр і чорний перець, засипаємо базилік сушений сіль і добренько все руками розминаємо, щоб цибулю і м'ясо почали віддавати сік. Ставимо посуд з м'ясом на полицю холодильника і даємо промаринуватися протягом семи годин. Краще залишити свинину в маринаді на ніч, але приблизно години за півтора-два перед смаженням необхідно витримати її при кімнатних умовах.
Тепер нанизуємо скибочки м'яса на шампур і смажимо на мангалі до готовності, періодично поливаючи їх соком від маринаду.
Справжній вірменський шашлик - рецепт з карбонаду
Інгредієнти: свинина (карбонад) – 18-21 кг; петрушка сушена – 1 ч. ложка; кріп сушений – 1 ч. ложка; горошини чорного перцю – 15 г; чебрець сушений – 2/3 ч. ложки; базилік сушений – 15-2 ст. ложки; велика сіль – 20 г або по смаку. Приготування Даний рецепт вірменського шашлику передбачає використання для його приготування свинячого карбонаду. Для початку промиємо м'ясо, обсушим і разрежем на порційні шматки товщиною приблизно два сантиметри. Тепер в окремій мисці змішуємо сушений базилік, чебрець, кріп і петрушку, додаємо також свіжозмелені зерна чорного перчика і перемішуємо. Натираємо шматки свинини сіллю і пряної сухою сумішшю, укладаємо у відповідну посудину і залишаємо години на два при кімнатних умовах.
Смажимо промариновані шматки свинячого карбонаду на решітці. Перші п'ять хвилин підтримуємо під м'ясом сильний жар, перевертаючи грати регулярно, щоб м'ясо не підгоріло, а придбало підсмажену скоринку, яка допоможе зберегти всі соки всередині шматка. Потім інтенсивність спека знижуємо і доводимо свинину до готовності, намагаючись прогрівати її рівномірно з двох сторін, продовжуючи для цього регулярно перевертати решітку.
Шашлик необхідно подавати з вірменським соусом, рецепт якого ми пропонуємо нижче.
Вірменський соус для шашлику
Інгредієнти: паста томатна – 260 г; вода – 140 мл; сіль – 10 г; цукровий пісок – 30 г; цибуля – 80 г; часникові зубці – 3 шт.; перець свіжозмелену чорний – 10 г; бутони гвоздики – 3 шт.; листя петрушки, кінзи і кропу – за смаком. Приготування Пасту томатну розводимо водою і прогріваємо до кипіння. Додаємо бутони гвоздики, перець, сіль, цукор і проварюємо, помішуючи протягом п'яти хвилин. Тепер перетираємо через тертці або подрібнюємо у блендері цибулину і часникові зубці, подрібнюємо зелень, додаємо в соус і перемішуємо.