Багато страви вірменської кухні – мрія будь-якої господині: нарізали продукти, відправили їх відразу в один казан і розмістили тушкуватися. Хашлама – якраз таке блюдо. Як правило, страву готують з ягняти, але в наших реаліях дістати молоде м'ясо буває не так просто, тому ми вирішили присвятити статтю альтернативної варіації – рецептом хашлама з курки.
Як готувати хашламу з курки на пиві?
Не претендуючи на автентичність, сміливо замінюємо м'ясо ягняти на курятину, а воду або бульйон – на пиво . Блюдо виходить ще більш ароматним, а бульйон – наваристим, особливо, якщо віддати перевагу шматочку м'яса з шкірою.
Інгредієнти: яловичина на кістці - 11 кг; ріпчаста цибуля - 115 г; пиво - 155 мл; томати - 430 г; болгарський перець - 170 г; жменя зелені кінзи і базиліку. Приготування Головна фішка хашлама – викладання всіх інгредієнтів пошарово і одночасно. Першим ділом на дно казана, або будь-який інший товстостінного посуду, відправляються товсті кільця цибулі. Поверх них викладають і саму курятину. Для хашлама можна брати тушку цілком і обробляти її на шматки потрібного розміру. Викладайте м'ясо поверх цибулі і не забудьте щедро приправити його. Далі перець і в самому кінці – томати. Вміст посуду потім заливають водою і пивом, змішані в рівних пропорціях. Накривши казан кришкою, залиште нудитися на не дуже великому вогні протягом двох годин.
По закінченні часу страву подають, посипавши зеленню і заправивши залишками бульйону з казана.
Хашлама з курки з картоплею
Ще один не автентичний варіант приготування хашлама з курки був створений з метою зробити страву більш ситним. Так у складі вірменської хашлама з'явився картоплю.
Інгредієнти: картопля - 630 г; солодкий перець - 290 г; томат - 640 г; цибуля - 210 г; баклажан - 170 г; часник - 4 зубки; курячі стегенця - 12 кг Приготування Почніть з підготовки овочів. Ті з них, що вимагають очищення – очистіть, а потім наріжте всі кружечками середньої товщини. На дно посуду покласти цибульні кільця, поверх них – курячі скоринка, які слід попередньо ретельно приправити. Далі покладіть кільця солодкого перцю, кружечки помідор, картопля, баклажани та роздавлені зубчики часнику. Залийте вміст каструлі склянкою води і поставте все під кришкою на невеликий вогонь. Хашлама повинна стояти близько півтори години, щоб курятина не просто дійшла до готовності, а відходила від кістки, а вода в посуді перетворилася на міцний бульйон.
При бажанні, повторити таку хашламу з куркою можна і в мультиварці, виставивши режим «Гасіння» і встановивши таймер на дві години.
Як варити хашламу з курки?
Додати страві більше смаку допоможе не тільки наявність часнику і базиліка, але і невелика кількість білого вина.
Інгредієнти: куряча тушка - 13 кг; томат - 630 г; кабачок - 140 г; цибуля - 230 г; солодкий перець - 270 г; часник - 4 зубки; біле вино - 95 мл; вода - 95 мл; жменя кінзи і базиліку. Приготування Розділіть курячу тушку на сегменти і добре приправити. Великі кільця цибулі викладіть на дно казана. Поверх розмістіть приправлену птицю, потім кружечки очищеного від насіння перцю, товсті кружечки помідор, кабачок і роздавлені часникові зубки. Останній шар – ароматна зелень, яку попередньо слід подрібнити. Заливати курятину і овочі можна будь-якою рідиною: водою, її сумішшю з вином і пивом, або вже готовим бульйоном. Після, хашламу щільно закривають і залишають стояти на середньому вогні приблизно на півтора-два години. Готову страву слід сервірувати, посипавши свіжою зеленню і затоку рештою бульйоном з казана.