Шашлик, люблять практично всі, а вірменський шашлик - особливо соковитий з незвичайно великими шматками м'яса. Таке приготування страви на вугіллі властиво тільки вірменам і це виділяє їх шашлик із загальної маси кавказьких традицій приготування цієї страви.
Як приготувати справжній вірменський шашлик зі свинини - рецепт
Інгредієнти: свиняча шия – 2 кг; цибуля – 15 кг; базилік сухий; чебрець; перець; сіль. Приготування Кінцеве вірменський шашлик, як і будь-який інший починається з вибору м'яса . Продукт при покупці просто пробуйте руками, при натисканні вона повинна швидко повертатися у своє вихідне положення. Це і є фактором свіжості свинячого м'яса і гарантією того, що воно не було заморожено. Добре промийте шматок і обов'язково зніміть плівку, після чого обсушіть його.
Напевно, одна з головних відмінностей вірменського шашлику, це його нарізка, шашлик не нарізається звичними нам кубиками, а нарізається пластами, завтовшки 3-4 сантиметри, таку нарізку ви завжди відрізните від будь-якого іншого шашлику.
Вірменський маринад для шашлику з свинини всупереч усьому не насичений десятками трав, але обов'язково містить такі інгредієнти. Цибуля подрібнюйте дуже тонкими півкільцями і першу партію, викладіть товщиною в 1 сантиметр на дно каструлі в якій буде маринуватися м'ясо. М'ясо з обох сторін поперчіть, посипте перетертим сухим базиліком і чебрецем, це основні трави, без яких шашлик перестає бути вірменським, і не соліть його заздалегідь. Тепер покладіть в каструлю шар м'яса, після шар маринаду і так до самого кінця. Маринується м'ясо не менше 12 годин, а краще і повні добу, це зробить блюдо пряним і соковитим. Солити заздалегідь шашлик не можна, так як сіль витягне сік, який і робить м'ясо соковитим, вірмени солять його за 10 хвилин до початку приготування.
Наступне умова приготування – це стан вугілля, вони повинні не просто перестати горіти полум'ям, а повинні покритися першим білим попелом. Таке вугілля називають відпочили або не злими, і тільки на них можна правильно приготувати великий шматок м'яса, який і є відмінною особливістю шашлику по-вірменськи зі свинини або іншого м'яса. При приготуванні, переворот шампурів повинен бути досить частим, тільки ви почуєте крапання жиру або соку на вугілля, отже необхідно перевертати м'ясо, а це відбувається кожні 45-60 секунд. В кінці приготування прийнято накривати шашлик шаром тонкого лавашу, щоб м'ясо дійшло, а потім воно знімається з шампурів з допомогою все того ж лаваша, використовуючи його, як прихватку.
Реберця на вугіллі по-вірменськи Інгредієнти: ребра – 2 кг; цибуля – 2 кг; оцет винний – 50 г; пажитник ; паприка; базилік сухий; чебрець; перець; сіль. Приготування Ребра добре вимийте, і звичайно ж обсушіть, а також видаліть плівку з внутрішньої сторони пласту. Поріжте їх шматками по 2-3 ребра в залежності від кількості м'яса на них. Обсипте перерахованими вірменськими приправами для шашлику і не соромлячись поплескайте по м'ясу вбиваючи спеції в нього.
Цибулю подрібніть в чверть кільця і викладіть на дно каструлі, після укладіть шар ребер, слідом знову шар
лука, але тепер перед його укладанням треба придушити, щоб сік потік на м'ясо. І так шар за шаром, не скільки не шкодуючи цибулі, вірмени кажуть, що його в маринаді багато не буває. А через добу, за чверть години до приготування, додайте оцет і сіль, добре вымешав ребра.
Готують їх також на шампурах, а не на решітці і укладають щільно, закриваючи весь мангал, таким чином вугілля не перегорають і в теж час не розпалюються, а на фініші приготування накривають лавашем, щоб м'ясо дійшло і не підсохло. Знімають його з шампурів все так же, не вдаючись до ножа або виделки, а з допомогою лаваша як прихватки.