Долма — страва, близьке до голубців . Воно теж складається з начинки і листової оболонки. Але різниця все ж є. У долма в якості оболонки найчастіше використовують фруктові і ягідні листя і навіть фрукти з віддаленої м'якоттю. М'ясних же компонентом сюди йде баранячий фарш.
Сьогодні давайте поговоримо про те, як приготувати долму з свіжого виноградного листя. Ця комбінація вважається найбільш вдалою: листя винограду дають кислинку і якусь терпкість, а м'ясо — ситність.
Рецепт долми з виноградним листям в мультиварці
Інгредієнти: виноградні листя — 30-40 шт.; м'ясний фарш (баранячий, яловичий, можна взяти і индюшиный) — 300 г; рис басматі — 100 г; цибуля — 1 головка; помідори — 1 шт.; козячий сир — 100-120 г; лимон — 05 шт.; сіль; перець мелений (білий чи червоний) — 1 щіпка; зелень кінзи — 4-5 гілочок; сметана — 5 ст. ложок.; вода — 3/4 склянки. Приготування Рис моєму, кладемо в окріп і варимо, а потім проціджуємо і остуджуємо. Лук очищаємо і рубаємо, домагаючись максимального подрібнення. Помідор ріжемо кубиками — 3-5 мм в самий раз. Кінзу моєму і теж подрібнюємо. Відправляємо в фарш цибуля, помідор, кінзу і дрібно покришений козячий сир. Солимо і перчимо.
Виноградні листя відправляємо на 3 хвилини в окріп. Зрізаємо у них хвостики. Кладемо листочки на обробну дошку прожилками вгору. На серединку кожного листочка розміщуємо начинку у вигляді тонкого прямокутника. Загортаємо листочки в рулетики. Можна злегка покатати їх долонею по дошці, щоб поліпшити форму.
Складаємо долму в ємність мультиварки. Якщо всі рулетики не поміщаються в один шар, то укладаємо в другій, але між шарами не забуваємо розподіляти тонкі часточки лимона. Змішуємо воду і сметану — заливаємо цією сумішшю долму. Зверху також розподіляємо лимон. Відправляємо в мультиварку на режим «Гасіння». 15 години — і долма готова.
Рецепт справжньої долми з виноградного листя
Інгредієнти: виноградні листя — 30-35 шт.; м'якоть баранини — 500 г; цибуля — 1 шт.; зелень петрушки або кінзи — 5-7 гілочок; рис готовий відварна — 150 г; бульйон м'ясний — 1 склянка; сіль, спеції (майоран, орегано) — за смаком. Приготування М'якоть баранини відправляємо в м'ясорубку. Після подрібнення кладемо на м'ясо рис, цибулю, порізану дрібно, сіль, орегано, майоран. Видаляємо у зелені стебла і дрібно рубаємо листя. Домішують у фарш. У виноградних листків відрізаємо товсті кінчики і прожилки. Кладемо на кожен лист по чайній ложці фаршу. Загортаємо фарш листя, підгинаючи краї так, щоб вийшли маленькі голубці. Щільно укладаємо їх у сковороду або сотейник, заливаємо бульйоном і припускаємо. Через 40 хвилин подаємо на стіл, додавши часник, мацоні або сметану.
Долма з бараниною - рецепт
Інгредієнти: баранина — 600 г; рис круглозернистий — 200 г; виноградні листя — 40-50 шт.; цибуля — 1 головка; спеції (перець мелений чорний або червоний) — щіпка; базилік зелений — 2-3 гілочки; кріп — 4-5 гілочок; сіль — 2 ч. ложки; вода — 1 склянка; м'ята — 5-7 листочків. Приготування М'ясо миємо, ріжемо на середні шматки і пропускаємо через м'ясорубку. Зелень і овочі промиваємо. Цибулю чистимо, дрібно ріжемо, кладемо до фаршу. Відриваємо листочки м'яти, базиліка, кропу, дрібно рубаємо і також кладемо до м'яса. М'ята і базилік додадуть начинці «родзинку». Перчимо і солимо ці інгредієнти і перемішуємо. Фарш готовий.
Рис варимо, остуджуємо і перемішуємо з баранячим фаршем. Виноградні листя промиваємо, видаляємо кінчики, щоб вони не потрапили в долма, так і не заважали загортати листя. На середину викладаємо фарш і формуємо долму — загортаємо у вигляді трубочок або голубців. Укладаємо долму в сотейник. Наливаємо трохи окропу і тушкуємо хвилин 30-35 на повільному вогні.