Манти нагадують великі пельмені , тільки з набагато більшим розмаїттям начинок. Разом з гарбузом в них додають м'ясо, сало, овочі, сир, картопля . Обов'язково до них додають багато цибулі і зелені. Занадто багато прянощів в манти класти не прийнято, але трохи ароматної травки страві не зашкодить.
Манти з гарбузом готують виключно на пару. Для цього використовують будь-які пристосування (мантоварки, пароварки або звичайну каструлю). Подають їх з гострим соусом або сметаною, як самостійне блюдо.
Манти з гарбузом і м'ясом по-узбецьки – рецепт
Інгредієнти: Для фаршу:
баранина (м'якоть) – 540 гр., гарбуз – 220 гр., солодкий перець (паприка) - 3 шт.; цибуля великий – 4 шт.; часник – 3-4 зубчики; петрушка свіжа – 1 маленький пучок; сіль крупна і перець мелений; Для тіста:
мука в/с - 320 гр.; очищена вода – 1 стакан.; яйце відбірне - 1 шт.; сіль йодована. Приготування Промиваємо баранину, вирізаємо жилки, рубаємо на дрібні шматочки. Присаливаем і перчимо. Даємо м'яса постояти. Рубаємо зелень петрушки, солодкий перець. Часник дрібно ріжемо або пюрируем. Все змішуємо.
Гарбуз дрібненько ріжемо або трьом на крупній тертці. Даємо стекти соку. Додаємо баранину і суміш овочів. Знову все перемішуємо. Наша начинка готова.
Замішуємо досить круте тісто, даємо йому постояти і ще раз вимішуємо. Розкачуємо тісто в тоненький коржик, нарізаємо на квадрати 7х7 див. В середину кожного викладаємо начинку.
Приступаємо безпосередньо до ліплення мантів: з'єднуємо квадратика так, щоб вийшов конвертик, дуже ретельно защипывая. Куточки отриманого конвертика, розташовані поруч, попарно з'єднуємо, так щоб з тесту вийшло кільце.
Заливаємо воду в мантоварку, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Грати змащуємо олією, викладаємо манти. Накриваємо кришкою. Готуємо манти не менше сорока хвилин. Подаємо гарячими зі сметанкою і зеленню.
Як приготувати манти з гарбузом і м'ясом?
Інгредієнти: гарбуз (м'якоть) - 220 г; мука в/с - 310 г; вода фільтрована - 3 ст. ложки; яйце відбірне - 3 шт; м'ясо (баранина) - 270 г; картопля - 220 г; цибулини - 4; сіль - 3 ч. ложки; «Селянське» масло - 55 г; сушені пряні трави (за бажанням); приправи за смаком. Приготування Нарізаємо дрібними кубиками, попередньо очищений картопля, цибулька і гарбуз. М'ясо ріжемо кубиками,
або прокручуємо через м'ясорубку. Поєднуємо всі інгредієнти в ємність, приправляємо сіллю і сушеними травами, додаємо улюблені спеції.
Яйця розбиваємо в глибоку тарілку, додаємо воду, присаливаем і трохи збиваємо. Борошно висипаємо в окрему мисочку, вгорі гірки робимо невеликий «колодязь» і заливаємо туди яєчну суміш. Ретельно вимішуємо тісто і розгортаємо його в досить тонкий пласт. Ділимо тісто на квадрати. Всередину кожного викладаємо підготовлену начинку, ліпимо манти.
Готуємо на пару 40 хвилин, змастивши ємність вершковим маслом.