Сьогодні ми докладно розповімо вам, як зробити справжні узбецькі манти. Їх готують як з рубленого баранячого фаршу в чистому вигляді, так і додають для соковитості гарбуз або картоплю.
Манти варять виключно на пару і використовують для цієї мети спеціальний посуд - мантышницу. Таке пристосування можна успішно замінити пароваркою або приготувати страву на пару в мультиварці.
Як приготувати узбецькі манти з гарбузом - рецепт?
Інгредієнти: Для тіста:
борошно пшеничне – 660-720 г; вода – 330 мл; вершкове масло – 110 г; сіль – 10 г; Для начинки:
м'якоть баранини – 950 г; сало – 100 г; гарбуз – 220 г; цибуля ріпчаста – 750 г; зіра мелена – на смак; мелений червоний перець (за бажанням) – за смаком; чорний перець мелений – за смаком; сіль – 15-20 г або по смаку; рослинна олія для змащування. Приготування В гарячій воді розчиняємо сіль і вершкове масло. Невеликими порціями всипаємо просіяне пшеничне борошно вищого сорту і замішуємо щільне, і еластичне тісто. Весь процес повинен тривати приблизно двадцять-тридцять хвилин. Потрібно ретельно вимішувати, спочатку в мисці, потім на рівній присипаній борошном поверхні. Досягнувши потрібної пружної консистенції, накриваємо тісто мискою або харчовою плівкою і залишаємо на годину для набухання клейковини. Після закінчення часу тісто на узбецькі манти буде готово. А поки займемося начинкою.
Вимиту і обсушену м'якоть баранини, сало, цибулю і гарбуз шаткуємо кубиками, як можна дрібніше. Потім з'єднуємо всі інгредієнти в мисці, додаємо сіль, мелений чорний і червоний перець, зіру і гарненько перемішуємо.
З готового тіста формуємо тонкі коржі, на кожну з них накладаємо начинку і запечатуємо манти яким зручним способом. Можна підвернути краю догори і притиснути, щоб вийшов мішечок. Але найчастіше господині змикаються спочатку два протилежних краю, защипнувши їх за
центру, а потім запечатують два бічних отвори і з'єднують отримані хвостики між собою попарно.
Готові вироби вмочаємо дном в рослинній олії і викладаємо на решітки мантышницы. Розміщуємо їх на ємність з вже киплячою водою, накриваємо кришкою і готуємо тридцять п'ять-сорок хвилин.
По готовності дуже акуратно, щоб не пошкодити тісто і не випустити сік, перекладаємо манти на блюдо і рясно поливаємо розтопленим вершковим маслом. Окремо подаємо соуси на свій смак, свіжі овочі і мариновану цибулю. Приємного апетиту!