Приготувати справжній узбецький плов за класичним рецептом зовсім не складно. Достатньо дотримання деяких простих рекомендацій і, звичайно ж, наявності необхідних продуктів, і на вашому столі, приблизно через годину, апетитна страва буде випромінювати манливі східні аромати.
Класичний узбецький плов у сковороді - рецепт
Інгредієнти: свіжа баранина – 05 кг; рис для плову – 05 кг; вода гаряча – 08 л; цибуля ріпчаста 175 г; морква – 350 г; невеликий гіркий перець – 1 шт.; часник – 1 головка; рослинна рафінована олія – 140 мл; зіра (кумін мелений) – 10 г або по смаку; мелений чорний перець – за смаком; барбарис сушений – 10 г або по смаку; сіль. Приготування Свіжу баранину промиваємо холодною водою, обсушуємо серветками або паперовими рушниками і розрізаємо на невеликі шматочки.
У сковороду з товстим дном наливаємо рослинне рафінована олія, прогріваємо його до появи легкого димку і закладаємо підготовлене м'ясо. Підрум'янюємо його з усіх боків і додаємо попередньо очищену і нарізану соломкою моркву. Очищаємо і шаткуємо кубиками або півкільцями ріпчасту цибулю і через чотири хвилини закладаємо в сковороду до м'яса з морквою. Смажимо все разом протягом п'ятнадцяти хвилин, помішуючи.
Тим часом ретельно промиваємо рис, поки вода не стане прозорою, і замочуємо його на п'ятнадцять хвилин. Потім воду зливаємо, додаємо рисову крупу до смаженій м'ясу з овочами і заливаємо підігрітою до кипіння водичкою. Кидаємо сіль, зіру, сушений барбарис, мелений чорний перець, промитий стручок гіркого перцю цілком і очищену від лушпиння цілу головку часнику, не розбираючи її на зубочки.
Витримуємо страву на вогні, поки рис вбере в себе всю рідину зверху, і вода залишиться тільки всередині. У цей момент прикриваємо сковороду кришкою і зменшуємо вогонь до мінімуму. Через п'ятнадцять хвилин знімаємо сковороду з вогню і грунтовно закутуємо страву ще на п'ятнадцять хвилин чим-небудь теплим.
Класичний плов з куркою - рецепт
Інгредієнти: м'ясо куряче – 620 г; цибуля ріпчаста – 310 г; морква – 310 г; рослинна рафінована олія – 110 мл; гаряча вода – 850 мл; рис для плову – 500 г; часник – 1 головка; приправа для плову – за смаком; сіль – за смаком. Приготування Очищаємо і шаткуємо півкільцями або кубиками ріпчасту цибулю і соломкою моркву, головки часнику позбавляємо від зовнішньої лушпиння і промиваємо холодною водою.
Куряче м'ясо промиваємо, промаківающімі серветками або паперовими рушниками, розрізаємо на невеликі шматочки і закладаємо в прогрітий з рафінованим рослинним маслом казанок або сотейник з товстим дном. Даємо м'яса підрум'яниться з усіх боків, і закладаємо підготовлений раніше цибулю з морквою. Обсмажуємо все разом до м'якості овочів.
Тим часом гарненько промиваємо рисову крупу, міняючи воду до тих пір, поки вона не стане повністю прозорою. Коли м'ясо з овочами обсмажиться, присмачую блюдо приправою для плову, закладаємо промитий рис
і заливаємо доведену до кипіння і підсолену воду. Коли вміст казана добре закипить, зменшуємо вогонь до середнього і готуємо до вбирання рисом всієї рідини. Потім закриваємо казан кришкою і закутуємо грунтовно чим-небудь теплим мінімум на тридцять хвилин.
Настоявшийся ароматний плов подаємо до столу зі свіжими овочами, зеленню, маринованою цибулею, прикрасивши за бажанням гранатовими зернами.
Аналогічно рецептом приготування класичного плову з куркою можна приготувати страву зі свининою, замінивши нею куряче м'ясо. Смак буде трохи інший, але не менш насичений і апетитний.