Долма – національна узбецька страва, що представляє собою виноградні листя, начинені фаршем. Давайте дізнаємося з вами, як приготувати це пікантна і оригінальне блюдо в домашніх умовах.
Простий рецепт долми з виноградного листя
Інгредієнти: виноградні листя – 30 шт.; фарш м'ясний – 700 г; рис – 1 ст.; цибулина – 2 шт.; свіжа зелень – за бажанням; масло рослинне – 30 мл; спеції. Приготування Виноградні листя опускаємо в киплячу воду і залишаємо на 10 хвилин. Потім виймаємо їх і акуратно обрізаємо хвостики. Зелень дрібно рубаємо, а чистимо цибулину, шаткуємо і пасеруємо до прозорого стану. Після цього додаємо його в м'ясний фарш, додаємо зелень, спеції і промитий рис. Все ретельно перемішуємо і викладаємо начинку на виноградний остиглий лист. Загортаємо в рулетик і викладаємо долму в глибоку каструлю. Заливаємо водою, закриваємо кришкою і варимо страву близько години.
Як готувати долму з виноградного листя?
Інгредієнти: м'ясний фарш – 500 г; виноградні листя – 150 г; рис – 2 ст.; помідори стиглі – 4 шт.; масло вершкове – 150 г; яловичий язик; лимонний сік – 3 ст. ложки; спеції; сметана. Приготування Рис добре промиваємо і замочуємо. Виноградні листя проварюємо 5 хвилин і окремо відварюємо мову, додавши трохи солі. Після цього очищаємо його від плівки і тонко нарізаємо. З рису зливаємо всю воду, додаємо фарш, кладемо вершкове масло, спеції і дрібно порізані помідори. Викладаємо начинку на листя і щільно згортаємо. На дно каструлі викладаємо мову, потім рядами розкладаємо фаршировані листя, прикриваємо всі тарілкою, вливаємо воду і трохи лимонного соку. Закриваємо каструлю кришкою, доводимо до готовності і подаємо зі сметаною.
Рецепт долми у виноградних листках
Інгредієнти: яловичина – 1 кг; цибулина – 2 шт.; гусячий жир – 2 ст. ложки; рис – 05 склянки; свіжа зелень; консервовані виноградні листя – 800 г; чорнослив і курага – 05 ст.; спеції. Приготування Відкриваємо банку з листям, зливаємо розсіл і промиваємо їх теплою водою. Рис відварюємо до напівготовності. Чистимо цибулину, дрібно шаткуємо і пасеруємо на сковорідці до золотистого кольору. М'ясо перекручуємо через м'ясорубку і змішати з остившім рисом, порізаною зеленню, цибулею. Підсолюємо начинку і вимішуємо до однорідності. На кожен виноградний листок кладемо трохи фаршу і звертаємо в рулет. Беремо чавунну каструлю, на дно викладаємо браковані листя і щільними рядами розкладаємо долму, чергуючи з сухофруктами. Притискаємо зверху тарілкою, вливаємо окріп і тушкуємо 35 хвилин при слабкому кипінні.
Рецепт долми з виноградним листям в мультиварці
Інгредієнти: яловичий фарш – 400 г; листя виноградні – 350 г; рис – 1 ст.; цибулина – 2 шт.; спеції; яйце куряче – 1 шт.; перець болгарський – 1 шт.; яловичий бульйон – 2 ст.; масло рослинне – 3 ст. ложки; пюре томатне – 1 ст.; тертий кумин – за смаком. Приготування Рис відварюємо до готовності, а цибулини чистимо і шаткуємо півкільцями. Змішуємо його з тертим кумином і сіллю. Рис охолоджуємо, додаємо до цибулі, кладемо фарш і перемішуємо. Потім вбиваємо яйце і приправляємо спеціями. Виноградні листя викладаємо на столі, відрізаємо стеблинки, викладаємо на центр кожного трохи начинки і звертаємо конвертиком. Болгарський перець обробляємо, нарізаємо тонкими кільцями і викладаємо в чашу мультиварки. Туди ж відправляємо приготовані раніше рулетики, заливаємо бульйоном, кладемо томатне пюре і закриваємо кришку. Виставляємо програму «Гасіння» і засікаємо приблизно 2 години.