Плов – класичне і головне блюдо країн Центральної Азії. В наш час у нього додають для смаку різні прянощі : барбарис, гранат, яйця. Але основними інгредієнтами, звичайно ж, є цибулю, рис і м'ясо. Давайте дізнаємося з вами кілька рецептів справжнього узбецького плову та порадуємо гостей смачним і ситним блюдом.
Рецепт узбецького плову зі свининою в казані
Інгредієнти: свинина 2 кг; цибулина – 2 шт.; рис – 3 ст.; морква – 5 шт.; часник – 2 зубчики; олія – 05 склянки; спеції; вода фільтрована – 8 ст.; куркума, барбарис, шафран – за бажанням. Приготування Овочі миємо щіткою, чистимо й нарізаємо: моркву – тонкою соломкою, а цибулю – півкільцями. М'ясо обробляємо, знімаємо плівку і рубаємо невеликими шматочками. На середній вогонь ставимо казан, наливаємо рослинне масло і чекаємо, поки воно закипить. Потім акуратно опускаємо м'ясо і обсмажуємо його, постійно помішуючи дерев'яною лопаткою. Далі кидаємо цибулька, спеції і добре перемішуємо вміст. Додаємо моркву і підрум'янюємо все до готовності. Після цього вливаємо холодну фільтровану воду, кладемо кілька зубчиків часнику і варимо близько 30 хвилин. Рис ретельно промиваємо кілька разів, висипаємо в казан, виймаємо часник, закриваємо кришкою і тушкуємо ще 35 хвилин, поки не вбереться вся рідина. Готовий плов перемішуємо і кличемо всіх до столу, поки блюдо не охололо.
Рецепт узбецького плову в мультиварці
Інгредієнти: яловичина – 500 г; морква – 3 шт.; рис – 15 склянки; цибулина – 2 шт.; олія рослинна; спеції; куркума, барбарис, шафран – за бажанням. Приготування Пропонуємо вам ще один рецепт узбецького плову з яловичиною. М'ясо гарненько промиваємо, обсушуємо і нарізаємо невеликими шматочками. Чистимо цибулину, шаткуємо півкільцями, а моркву рубаємо тонкою соломкою. У чашу мультиварки наливаємо масло і включаємо програму «Смаження». Як тільки воно розігріється, кидаємо цибульку, моркву пасеруємо 10 хвилин до золотистого кольору. Після цього додаємо промитий рис, підсолюємо, додаємо очищені зубчики часнику і вливаємо воду. Закриваємо кришку приладу, виставляємо режим «Плов» або «Рис» і готуємо 45 хвилин. Потім відкриваємо мультиварку, пробуємо блюдо і при необхідності доливаємо ще трохи води. Виймаємо часник, перемішуємо, викладаємо плов на тарілку і подаємо до столу в гарячому вигляді з хлібом.
Рецепт узбецького плову з куркою
Інгредієнти: куряче м'ясо – 500 г; рис довгеньких – 500 г; цибулина – 2 шт.; морква – 3 шт.; часник; спеції; олія рослинна; барбарис, зіра, каррі – за бажанням. Приготування Чистимо цибулину, шаткуємо півкільцями. Морква обробляємо і нарізаємо великої довгою соломкою. Куряче м'ясо рубаємо невеликими шматочками. Тепер беремо чавунну сковороду, ставимо її на сильний вогонь і вливаємо трохи масла. Далі кидаємо цибулю і пасеруємо
його до рум'яного кольору. Після цього кидаємо м'ясо, ретельно перемішуємо і обсмажуємо хвилин 10 помішуючи. Тепер викладаємо моркву і тушкуємо 5 хвилин під кришкою. Тим часом гарненько промиваємо рис до тих пір, поки вода не стане прозорою. Засипаємо його в каструлю, розрівнюємо ложкою і акуратно вливаємо гарячу воду. Вона повинна прикривати рис приблизно на 2 сантиметри. Закриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і варимо плов 30 хвилин. Після цього пробуємо страву на смак і приправляємо за бажанням будь-яким спеціями: барбарис, каррі, шафран і т. д. Часник чистимо, обполіскуємо і вдавлюємо зубчики часничку. Закриваємо кришкою і продовжуємо готувати 15 хвилин. Готовий узбецький плов подаємо в гарячому вигляді з чорним хлібом.