Вернуться назад Распечатать

Як зробити манти в домашніх умовах?

Як зробити манти в домашніх умовах?
Манти, вироби з тіста з начинкою (подібні пельменів) – традиційне блюдо багатьох народів Центральної Азії. За розміром манти крупніше пельменів готують їх на пару в спеціальній каструлі - мантоварке. Фарш для начинки найчастіше складають з м'яса, іноді з додаванням деяких овочів і спецій.

Як зробити тісто на манти?


Варіантів безліч, основних – 3 а саме:

  • просте прісне тісто з борошна і води (як на пельмені);

  • тісто на кисломолочні продукти (кисле молоко, айрани, катик, таракі, кефір і ін), можливо з додаванням яйця;

  • прісне дріжджове тісто.


  • Як правильно зробити манти в домашніх умовах, щоб вони вийшли соковитими? Зробити соковитою начинку, звичайно ж, для цього потрібно свіже м'ясо і ще дещо. У начинці повинен бути присутнім жир і/або овочевий компонент, наприклад, цибулю і гарбуз.

    Як зробити пряні манти з м'яса і гарбуза – рецепт?


    Інгредієнти:

  • борошно пшеничне високосортна – близько 500 м або трохи більше;

  • кисляк домашня – близько 250 мл;

  • яйце куряче – 2 шт.;

  • сіль – 1 щіпка;

  • куркума – 1 ч. ложка;


  • Для начинки:

  • гарбуз (наприклад, мускатна) – 400 г;

  • м'ясо баранина + яловичина – 500 г;

  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;

  • масло вершкове або густі вершки – 2-3 ст. ложки;

  • перець чорний мелений та інші спеції;

  • сіль;

  • оцет натуральний фруктовий – 1 ч. ложка;


  • Для соусу:

  • перець солодкий червоний – 3 шт.;

  • помідори стиглі червоні – 3 шт.;

  • часник – 3 зубчики;

  • перець червоний пекучий,

  • свіжа зелень для подачі (черемша, зелений лук, петрушка, базилік, кінза).


  • Приготування
    Просіваємо борошно в робочу миску, щоб вийшла гірка, поглиблення додаємо куркуму, щіпку солі, яйця, потім вливаємо потроху кисляк, перемішуємо виделкою або міксером на малих обертах. Вимішуємо тісто ретельно, але недовго, залишаємо відпочити.
    В цей час готуємо начинку: пропускаємо через м'ясорубку з великою насадкою м'ясо. Цибулю і м'якоть гарбуза найкраще подрібнити за допомогою блендера, кухонного процесора або терки, більш тонко, ніж м'ясо. Трохи присаливаем подрібнені овочі, мнемо руками, додаємо оцет і перемішуємо. М'ясний фарш ретельно вимішуємо і вибиваємо об стіл.
    З'єднуємо гарбузово-цибульну суміш з м'ясним фаршем, приправляємо сухими спеціями. Перепочинемо хвилин 20 начинка повинна трохи постояти, щоб гарбуз пустила сік.
    Перед ліпленням вливаємо в начинку розтоплене вершкове масло і перемішуємо виделкою.
    Як зробити манти?
    З тіста розкачуємо пласти (тонкі, але не занадто), вибиваємо кружечки спеціальною пробивний формою або склянкою, ліпимо манти ретельно скріплюючи по краях.
    Можна наліпити на 2-3 трапези, заморозити і зберігати в морозильному відділенні, також як пельмені, але бажано не більше 5 днів.
    Варимо манти на пару в каструлі-мантышнице протягом 40-45 хвилин.
    Тепер соус
    Як зробити манти в домашніх умовах?

    Солодкий перець нарізаємо досить дрібно, також і помідори і пасеруємо на олії в сковороді. Протушиваем до м'якості, додаємо продавлений часник, трохи охолоджуємо, приправляємо пекучим червоним перцем і доводимо блендером до стану пюре.
    Сварившиеся манти викладаємо в порційний посуд, поливаємо соусом або подаємо його окремо. Також на столі або в тарілках повинна бути свіжа зелень. Манти у нас вийшли соковиті, ситні, пряні і корисні – хороший варіант сніданку або обіду особливо в прохолодну погоду.
    Таку чудову трапезу краще всього завершити подачею джомбы або свіжого міцного чаю.