Манти, вироби з тіста з начинкою (подібні пельменів) – традиційне блюдо багатьох народів Центральної Азії. За розміром манти крупніше пельменів готують їх на пару в спеціальній каструлі - мантоварке. Фарш для начинки найчастіше складають з м'яса, іноді з додаванням деяких овочів і спецій.
Як зробити тісто на манти?
Варіантів безліч, основних – 3 а саме:
просте прісне тісто з борошна і води (як на пельмені); тісто на кисломолочні продукти (кисле молоко, айрани, катик, таракі, кефір і ін), можливо з додаванням яйця; прісне дріжджове тісто. Як правильно зробити манти в домашніх умовах, щоб вони вийшли соковитими? Зробити соковитою начинку, звичайно ж, для цього потрібно свіже м'ясо і ще дещо. У начинці повинен бути присутнім жир і/або овочевий компонент, наприклад, цибулю і гарбуз.
Як зробити пряні манти з м'яса і гарбуза – рецепт?
Інгредієнти: борошно пшеничне високосортна – близько 500 м або трохи більше; кисляк домашня – близько 250 мл; яйце куряче – 2 шт.; сіль – 1 щіпка; куркума – 1 ч. ложка; Для начинки: гарбуз (наприклад, мускатна) – 400 г; м'ясо баранина + яловичина – 500 г; цибуля ріпчаста – 1 шт.; масло вершкове або густі вершки – 2-3 ст. ложки; перець чорний мелений та інші спеції; сіль; оцет натуральний фруктовий – 1 ч. ложка; Для соусу:
перець солодкий червоний – 3 шт.; помідори стиглі червоні – 3 шт.; часник – 3 зубчики; перець червоний пекучий, свіжа зелень для подачі (черемша, зелений лук, петрушка, базилік, кінза). Приготування Просіваємо борошно в робочу миску, щоб вийшла гірка, поглиблення додаємо куркуму, щіпку солі, яйця, потім вливаємо потроху кисляк, перемішуємо виделкою або міксером на малих обертах. Вимішуємо тісто ретельно, але недовго, залишаємо відпочити.
В цей час готуємо начинку: пропускаємо через м'ясорубку з великою насадкою м'ясо. Цибулю і м'якоть гарбуза найкраще подрібнити за допомогою блендера, кухонного процесора або терки, більш тонко, ніж м'ясо. Трохи присаливаем подрібнені овочі, мнемо руками, додаємо оцет і перемішуємо. М'ясний фарш ретельно вимішуємо і вибиваємо об стіл.
З'єднуємо гарбузово-цибульну суміш з м'ясним фаршем, приправляємо сухими спеціями. Перепочинемо хвилин 20 начинка повинна трохи постояти, щоб гарбуз пустила сік.
Перед ліпленням вливаємо в начинку розтоплене вершкове масло і перемішуємо виделкою.
Як зробити манти? З тіста розкачуємо пласти (тонкі, але не занадто), вибиваємо кружечки спеціальною пробивний формою або склянкою, ліпимо манти ретельно скріплюючи по краях.
Можна наліпити на 2-3 трапези, заморозити і зберігати в морозильному відділенні, також як пельмені, але бажано не більше 5 днів.
Варимо манти на пару в каструлі-мантышнице протягом 40-45 хвилин.
Тепер соус Солодкий перець нарізаємо досить дрібно, також і помідори і пасеруємо на олії в сковороді. Протушиваем до м'якості, додаємо продавлений часник, трохи охолоджуємо, приправляємо пекучим червоним перцем і доводимо блендером до стану пюре.
Сварившиеся манти викладаємо в порційний посуд, поливаємо соусом або подаємо його окремо. Також на столі або в тарілках повинна бути свіжа зелень. Манти у нас вийшли соковиті, ситні, пряні і корисні – хороший варіант сніданку або обіду особливо в прохолодну погоду.
Таку чудову трапезу краще всього завершити подачею джомбы або свіжого міцного чаю.