Ханум являє собою страву узбецької кухні, за своїм складом і способом приготування нагадує манти чи пельмені. Тільки на відміну від останніх передбачає формування не окремих виробів, а цілісного рулету з тіста і начинки з подальшим приготуванням його і діленням на порційні шматочки вже в готовому вигляді. Завдяки такому способу приготування ханум ще називають ледачими мантами.
Як правильно приготувати ханум в домашніх умовах в мантоварке - рецепт
Інгредієнти: Для тіста:
борошно пшеничне – 640-690 г; вода 225 мл; рослинна рафінована олія – 110 г; сіль – 10 г; Для начинки:
м'ясо або фарш м'ясний – 12 кг; цибуля ріпчаста – 650-800 г; жир або масло – 200 г; зіра – за смаком; чорний перець мелений – за смаком; сіль – за смаком; рослинна рафінована олія. Приготування Воду для тіста трохи підігріваємо, розчиняємо в ній сіль, вливаємо рослинне рафіноване масло і перемішуємо. Тепер просіваємо борошно пшеничне, додаємо її малими порціями в рідку основу, весь час мішаючи. Спочатку робимо це ложкою, а коли доведеться робити це з трудом, перекладаємо борошняну масу на припыленную борошном поверхню і вимішуємо руками, підсипаючи борошно і домагаючись щільною і еластичною консистенції тіста. Місити потрібно довго і весь процес повинен зайняти у вас не менше двадцяти хвилин. Потім розміщуємо борошняний ком в прохолодному місці мінімум на одну годину для визрівання, прикривши харчовою плівкою. Дуже зручно приготувати таке тісто в хлібопічці, склавши всі компоненти і отримавши по завершенні процесу вже готовий до подальшого застосування еластичний борошняний ком.
Поки тісто відстоюється, приготуємо наповнення для ханума. Для цього промите і обсушенное м'ясо (в оригіналі баранину) подрібнюємо дуже дрібненькими кубиками гострим ножем або пропускаємо через м'ясорубку. Аналогічним чином подрібнюємо попередньо очищений ріпчасту цибулю, жир або добре охолоджене масло. Приправляємо отриманий фарш сіллю, меленим чорним перцем, додаємо за смаком мелену зіру і гарненько перемішуємо.
По готовності охолоджене тісто розділяємо на частини (з такої кількості повинно вийти чотири ханума) і кожну з них розкачуємо на припыленной борошном поверхні до отримання пласти товщиною близько одного міліметра. Чим тонше буде постелений ваш пласт, тим смачніше вийде готову страву.
Начинку поділяємо візуально на кількість частин, скільки ханумов вийде у вас з тіста, і кожну частину
розподіляємо на поверхні тонкого розкачаного шару, відступаючи трохи від країв. Звертаємо тісто з фаршем рулетом і ретельно запечатуємо краю, щоб уникнути втрати соків під час приготування. Укладаємо отриманий джгут на щедро промазанный рослинним маслом піддон мантоварки або пароварки і готуємо на пару протягом сорока п'яти хвилин.
Аналогічним чином формуємо і готуємо інші хануми.
Подаємо блюдо гарячим, попередньо розрізавши на фрагменти і уклавши на блюдо. Окремо можна подати соуси на ваш смак. Приємного апетиту!