Правильно приготоване тісто для самси в духовці по вдалому рецептом є основою смачного узбецького ласощі. І якщо ви ще не знайшли підходящий варіант тесту для свого особистого збірника рецептів, то рекомендуємо скористатися запропонованими і неймовірно смачна хрустка самса порадує вас своїм чудовим смаком.
Тісто на узбецьку самсу в духовці - рецепт
Інгредієнти: борошно пшеничне – 475 г; вода очищена – 200 мл; масло вершкове – 200 г; яйце – 1 шт.; сіль – 5 р. Приготування Воду прогріваємо до теплого стану і закладаємо в неї шматочки м'якого вершкового масла, взявши його половину норми. Додаємо яйце, сіль і розбиваємо масу за допомогою міксера протягом двох хвилин до отримання груднястій суміші. Тепер невеликими порціями просіваємо борошно і додаємо її до тесту, продовжуючи працювати міксером, поки це можливо. Далі викладаємо масу на рівну поверхню і вимішуємо тісто руками протягом семи хвилин, поки воно не перестане липнути, при необхідності підсипаючи борошно. Даємо тісту постояти тридцять сорок хвилин.
Потім борошняний ком поділяємо на три рівні частини, кожну з яких розкачуємо до товщини близько двох міліметрів і промазуємо вершковим маслом, попередньо його розтопивши. Чекаємо, поки масляний шар на кожному пласті застигне, і вкладаємо їх один на інший, притискаючи ретельно. Тепер звертаємо отриманий потрійний пласт в тугий рулет, розрізаємо його на фрагменти товщиною приблизно три сантиметри і розкачуємо кожен до отримання тонкої коржі, яка і буде основою самси. Залишилося тільки наповнити її начинкою, сформувати виріб і спекти до готовності в духовці.
Взявши за основу викладений вище рецепт, можна також зробити просте і смачне тісто для самси в духовці на вершковому маргарині, замінивши їм масло.
Тісто для самси в духовці на кефірі
Інгредієнти: борошно пшеничне – 500-600 г; кефір – 260 мл; масло рослинне – 50 мл; яйця – 2 шт.; сода – маленька щіпка; сіль – 5 р. Приготування В одній мисці змішати просіяне борошно, соду, сіль і лимонну кислоту. В інший збиваємо яйця і з'єднуємо з кефіром і рослинним маслом. Тепер змішуємо рідкі та сухі компоненти і заводимо тісто. Воно повинно бути середньої щільності і зовсім не липнути до рук. Борошняний ком прикривають плівкою і залишаємо для визрівання на сорок-шістдесят хвилин. Після закінчення часу поділяємо борошняний ком на невеликі кульки і розкачуємо кожен до отримання плоскої коржі товщиною два-три міліметри. Тепер наповнюємо їх начинкою, запечатуємо краю і випікаємо самсу до готовності в духовці.
Дріжджове тісто для самси в духовці
Інгредієнти: борошно пшеничне – 500-600 г; маргарин вершковий – 130 г; молоко – 300 мл; масло рослинне – 70 мл; дріжджі пресовані – 45 г; цукровий пісок – 50 г; сіль – 10 р. Приготування Молоко підігріваємо до тепленького стану, розчиняємо в ньому дріжджі, додаємо цукровий пісок, сіль, рослинне масло, додаємо невеликими порціями просіяне пшеничне борошно і заводимо тісто. Воно повинно бути м'яке, податливе, але не липнути до рук. Розміщуємо його в тепле місце для вистоювання на півтори години,
прикривши чистим тканинним відрізу.
Розтоплюємо Маргарин, потім даємо йому охолонути, трохи загуснути і зливаємо рідину. Потім розкачуємо тісто до отримання пласта товщиною п'ять міліметрів, і промазуємо м'якою маргаринової масою. Звертаємо пласт конвертом ще раз розкачуємо тісто до того ж розміру, знову промазуємо розтопленим маргарином і звертаємо конвертом. Проробляємо таку процедуру ще два рази. Востаннє розкочуємо пласт досить тонко, розрізаємо на квадрати, наповнюємо їх начинкою і формуємо самсу.