Самса з гарбузом по-узбецьки в Середній Азії користується такою ж популярністю, як і з м'ясом, але на відміну від останньої набагато корисніше і містить набагато менше калорій.
Нижче ми розповімо, як приготувати це приголомшливе блюдо власноруч в духовці.
Як приготувати самсу з гарбуза в духовці?
Інгредієнти: Для тіста:
борошно пшеничне – 480-500 г; очищена вода – 200 мл; масло вершкове – 95 г; яйце – 1 шт.; сіль – 10 г; Для начинки:
гарбуз (м'якоть) – 420 г; білий ріпчаста цибуля – 300 г; сало курдючне – 60 г; цукровий пісок – 25 г; масло топлене – 65 мл; мелений чорний перець – за смаком; сіль – за смаком. Приготування Для приготування тіста просіюємо в миску борошно, і робимо по центру поглиблення у вигляді колодязя. Збиваємо яйце трохи, змішуємо його з водою, додаємо дрібку солі і виливаємо потроху отриману суміш в борошно, замішуючи не дуже туге, не липнущее тісто. Прикриваємо його плівкою і залишаємо на одну годину для визрівання. Після цього розкачуємо тісто до отримання тонкого листа, який промазуємо зверху м'яким вершковим маслом і щільно згортаємо рулетом, який в свою чергу обертаємо плівкою і ставимо в холодильник на три-чотири години.
За цей час зробимо начинку з гарбуза для самси. Для цього гарбуз очищаємо від жорсткої зовнішньої шкірки і нарізаємо дуже дрібними кубиками. Аналогічним чином також подрібнюємо цибулю і курдючне сало. Змішуємо підготовлені компоненти в окремому посуді, заправляємо сіллю, цукровим піском і меленим чорним перцем і перемішуємо.
Тепер дістаємо рулет, розрізаємо його на фрагменти, товщиною приблизно три сантиметри, розкачуємо кожен для отримання тонкої коржі, накладаємо ложкою начинку і притискаємо краю, надаючи форму трикутника. Розміщуємо вироби на деку, застеленому пергаментным листом, і ставимо в заздалегідь прогріту до 195 градусів духовку на двадцять хвилин.
По готовності промазуємо рум'яну самсу з гарбузом топленим маслом і подаємо до столу.
Рецепт приготування самси по-узбецьки з гарбузом і куркою
Інгредієнти: тісто для самси ; Для начинки:
гарбуз (м'якоть) – 275 г; куряче м'ясо (м'якоть) – 475 г; білий ріпчаста цибуля – 550 г; сало курдючне – 110 г; свіжа зелень – 1 пучок; мелений чорний перець – за смаком; сіль – за смаком куряче яйце для змащування. Приготування Тісто для самси готуємо за запропонованим вище рецептом і поки воно визріває в холодильнику, займемося приготуванням начинки. Для цього курячу м'якоть нарізаємо шматочками як можна дрібніше. Очищену гарбуз і ріпчаста білий цибулю шаткуємо дуже дрібними кубиками, свіжу зелень дрібненько розрізаємо гострим ножем. Змішуємо овочі, зелень і курку, присмачую сіллю і перцем і перемішуємо.
Тісто, як і в попередньому рецепті, розрізаємо на частини, розкачуємо кожну, наповнюємо начинкою і формуємо трикутну самсу. Визначаємо змащені збитим яйцем вироби в прогріту до 195 градусів духовку на двадцять хвилин.