Самса – страва узбецької кухні, що представляє собою квадратний або трикутний пиріжок з м'ясною начинкою. Є безліч варіантів її приготування і ми розповімо вам, як самостійно замісити тісто на узбецьку самсу.
Узбецький рецепт тіста для самси
Інгредієнти: борошно – 4 ст.; яйце – 1 шт.; тепла кип'ячена вода – 1 ст.; сіль дрібна – за смаком; масло вершкове – 100 р. Приготування У каструльку наливаємо теплу воду, додаємо розтоплене вершкове масло і розбиваємо яйце. Борошно просіваємо з сіллю і поступово всипаємо в масляно-яєчну суміш. Замішуємо руками щільне тісто, скачуємо з нього кульку і прибираємо в холодильник. Потім розділяємо його на 3 рівні частини і розкачуємо одну в тонкий коржик. Промазуємо її розм'якшеним вершковим маслом. Точно також чинимо з рештою тестом. Після цього акуратно переносимо другий корж і кладемо на першу. Промазуємо поверхню олією і накриваємо 3 пластом. Тепер звертаємо всі рулетом і розрізаємо на шматочки шириною приблизно 5 см. Кожен шматок розгортаємо в коржик і прибираємо заготовки в бік, накривши зверху рушником. Ось і все, тісто на узбецьку самсу готово і ми запалюємо духовку і переходимо до приготування начинки.
Листкове тісто для узбецької самси
Інгредієнти: пшеничне борошно – 4 ст.; тепла вода – 15 склянки; маргарин; сіль дрібна – за смаком. Приготування Борошно просіваємо з сіллю, формуємо гірку і поступово вливаємо в центр теплу воду. Швидкими рухами замішуємо еластичне туге тісто і поділяємо його на кілька частин. Прибираємо заготовки в холодильник і засікаємо 30 хвилин. Після цього розкачуємо їх в тонкі пласти і промазуємо розтопленим маргарином. Далі кожну частину щільно згортаємо і розрізаємо рулет на 6 частин. Знову розгортаємо кожен шматочок і промазуємо маргарином. Потім весь процес повторюємо кілька разів, – від цього залежить шаруватість тесту.
Рецепт дріжджового тіста для узбецької самси
Інгредієнти: сухі дріжджі – 25 г; вода кип'ячена – 2 ст. ложки; борошно – 1 кг Приготування Сухі дріжджі висипаємо в миску з теплою кип'яченою водою. Після їх розчинення поступово додаємо борошно і замішуємо однорідне м'яке тісто. Тепер ставимо посуд в тепле місце, накриваємо зверху рушником і залишаємо для бродіння приблизно на 5 годин. Після закінчення часу, обминаємо тісто гарненько і переходимо безпосередньо до приготування самси.