За межами Узбекистану лагман став популярним завдяки своїй простоті, доступності, насиченому смак і ситності. Особливих тонкощів у приготуванні цієї страви, на відміну від інших рецептів національної кухні, ні, від того він і став на постійній основі з'являтися на наших столах.
У цій статті ми дізнаємося, як приготувати лагман по-узбецьки і розглянемо як традиційні, так і новаторські рецепти цієї страви.
Рецепт справжнього узбецького лагмана
Єдина складність в готування лагмана - це локшина, її необхідно витягати, а ні в якому разі не різати, як думають багато хто.
Інгредієнти: Для локшини:
борошно - 500 г; яйця - 2 шт.; сіль - 1 ч. ложка; сода - 1/2 ч. ложки. Для соусу:
баранина - 500 г; капуста - 1/4 качана; баклажан - 2 шт.; ріпчаста цибуля - 3 шт.; часник - 1 головка; лавровий лист, сіль, перець - за смаком. Приготування На рослинному маслі, або топленому жирі, обсмажуємо нарізане кубиками м'ясо. Туди ж відправляємо нашатковану капусту, кубики баклажана і ріпчастої цибулі. Смажимо овочі до напівготовності, потім заливаємо водою і тушкуємо, не забувши попередньо приправити.
Поки підлива для лагмана гаситься, необхідно замісити тісто для локшини і почати його витягати. Борошно і яйця замішуємо в туге тісто, яке необхідно змастити розчином солі і соди в половині склянки води. Після цього, тісто ділиться на кульки розміром з волоський горіх, кожен кульку розкачується в тонку ковбаску, яку необхідно витягувати приблизно до метра, після чого скласти метр тесту навпіл і знову розтягнути. Готову локшину необхідно зварити і обдати холодною водою.
Тепер можна оформити страву: на дно глибокої тарілки викладаємо локшину і заливаємо її густим соусом з м'ясом і овочами. Прикрашаємо лагман посипаємо зеленню і часником.
Як варити лагман з курки по-узбецьки?
Інгредієнти: локшина для лагмана - 400 г; куряче м'ясо - 800 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; морква - 1 шт.; аджика - 1 ч. ложка; зелений горошок - 200 г; томати - 3 шт.; сіль, перець - за смаком; зелень - для прикраси. Приготування Перед тим, як готувати узбецький лагман з куркою, необхідно помити і почистити саму курку і відправити її обсмажуватися до золотистої скоринки.
Поки курка смажиться, нарізаємо цибулю півкільцями, моркву кубиками, а очищені від шкірки томати, довільними шматочками. Додаємо цибулю і моркву до курячого м'яса і смажимо, помішуючи, ще 10 хвилин. Потім закладаємо в сковороду помідори, додаємо аджику, гарненько приправляємо і тушкуємо хвилин 10-15 до м'якості томатів. У готовий лагманний соус додаємо зелений горошок.
Відварюємо локшину і подаємо її разом з куркою і овочами під соусом. Прикрашаємо блюдо рубаною зеленню.
Смажений лагман по-узбецьки (ковурма лагман)
Приготування смаженого лагмана по-узбецьки займає мінімум часу, а тому відмінно підходить для першого знайомства з цією стравою.
Інгредієнти: локшина для лагмана - 300 г; баранина - 600 г; ріпчаста цибуля - 2 шт.; томатна паста - 100 г; часник - 3 зубчики; кріп, петрушка для прикраси; яйця - 3 шт.; молоко - 3 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування На олії обсмажуємо цибулю, додаємо нарізану соломкою яловичину і припускаємо її до напівготовності. Відправляємо В сковороду 100 г томатної пасти, або 300 г стиглих томатів, додаємо роздавлений часник і знімаємо сковороду з вогню.
Окремо відварюємо локшину для лагмана, обдаємо її холодною водою і відправляємо до соусу.
Готуємо омлет з 3 яєць і молока, і нарізаємо його товстою соломкою. Додаємо омлет до соусу і локшині, ретельно перемішуємо блюдо і розкладаємо по тарілках. Посипаємо готовий лагамн зеленню і часником.