Справжній узбецький плов готується з нутом. Або як його ще називають - турецьким горохом. У цьому продукті досить багато цинку і фолієвої кислоти. Крім того, він багатий вуглеводами, містить близько 30 % білка і близько 7 % поліненасичених жирів. Як приготувати плов з нутом, ми вам зараз розповімо.
Рецепт плову з нутом
Інгредієнти: м'якоть баранини - 1 кг; рис - 600 г; нут - 200 г; морква - 500 г; цибуля - 100 г; перчик чилі - 1 шт.; рослинна олія - 150 мл; часник - 1 головка; зіра - 1 ч. ложка; сіль - 1 ст. ложка. Приготування Нут промиваємо і замочуємо в холодній воді приблизно на 2 години. Рис також бажано замочити, але тут досить і півгодини. Баранину миємо, обсушуємо, очищаємо від прожилок і нарізаємо шматочками. Морква ріжемо соломкою, а цибулю - кільцями або півкільцями. У казані або якщо такого немає, то в глибокій сковороді добре розігріваємо рослинне масло. Опускаємо в нього цибулю і доводимо його до золотистого стану. Після цього додаємо м'ясо. Вогонь при цьому повинен бути достатньо сильним, так як нам потрібно, щоб м'ясо було просмажене, а не протушилось. Хвилин через 7 після початку смаження м'яса викладаємо моркву, все перемішуємо і смажимо ще 5 хвилин.
Тепер вливаємо в казан воду, її має бути стільки, щоб м'ясо було тільки покрито водою. Головку часнику очищаємо від верхньої лушпиння і корінців і вставляємо в цент казана, туди ж відправляємо і цілий перчик чилі. Тепер викладаємо нут і розподіляємо його по ємності рівномірно.
Додаємо сіль і все добре перемішуємо. Зараз смак страви буде солонуваті, нехай це вас не лякає - далі ми додамо рис, і він візьме на себе зайву сіль. Готуємо страву хвилин 10. Якщо води стало замало, доливаємо знову, щоб поверхня була покрита нею. Тепер часник і перець виймаємо, а засипаємо рис, але заважати при цьому нічого не потрібно. Коли вода випарувалася, а рис ще вологий, повертаємо в плов з горохом нут перець і часник і посипаємо зірою. Накриваємо казан кришкою, зменшуємо вогонь до мінімального і витримуємо так хвилин 25. Тепер кришку можна відкрити, а плов з бараниною і нутом перемішати - страва готова!
Вегетаріанський плов з нутом в мультиварці
Інгредієнти: нут - 100 г; цибуля - 1 шт.; гарбуз - 100 г; морква - 1 шт.; рис - 120 г; часник - 1 головка; оливкова олія - 100 мл; світлий родзинки - 25 г; фісташки - 20 г; сіль - за смаком; суха зіра - 1 ч. ложка; каррі - 1 ч. ложка; кип'ячена вода - 300 мл Приготування Замочений на ніч нут варимо 40 хвилин на повільному вогні. Цибулю нарізаємо півкільцями, моркву - соломкою, а гарбуз - кубиками. У каструлю мультиварки наливаємо оливкову олію, викладаємо цибулю і моркву і в режимі «Випічка» готуємо 20 хвилин. Тепер додаємо карі, зіру і підготовлений нут, все перемішуємо і в тому ж режимі готуємо ще 20 хвилин. Після цього додаємо гарбуз з родзинками і висипаємо рис. Заливаємо все це кип'яченою водою, солимо за смаком. В цент поміщаємо головку часнику. Вибираємо режим приготування «Плов». За 5 хвилин до закінчення процесу викладаємо фісташки і акуратно перемішуємо. Після того, як пролунав сигнал, вегетаріанський плов з нутом готовий!