Шурпа - досить густий і наваристий суп, зварений на м'ясному бульйоні , з додаванням овочів і спецій. Це блюдо азіатської кухні, яке має багато варіацій приготування. Найчастіше шурпа вариться в казані з баранини, але може бути використана також яловичина, риба і навіть птах.
Рецепт шурпи в казані
Інгредієнти: баранина - 400 г; рослинне масло - 100 мл; морква - 3 шт.; цибулина - 4 шт.; картопля - 5 шт.; часник -3 зубчики; помідори - 3 шт.; вода - 05 склянки; болгарський перець - 2 шт.; сіль, перець, спеції - за смаком; червоний пекучий перець; зіра - 1 ч. ложка; коріандр - 1 ч. ложка; лавровий листочок -2 шт; бульйон - 3 л; зелень - за бажанням. Приготування Отже, для приготування шурпи розігріваємо на вогні казан, наливаємо в нього масло і, коли воно гарненько розжариться, викладаємо м'ясо і обсмажуємо його до утворення рум'яної скоринки. Цим часом, нарізаємо тонкими півкільцями очищений ріпчасту цибулю і додаємо його до м'яса, давши їм потомитися, разом хвилин 10 а потім ретельно перемішуємо. Морквину шаткуємо тонкими кружечками завтовшки близько 3 мм, викладаємо поверх м'яса і теж тушкуємо хвилин 10 поддевом м'ясо шумівкою по краях, щоб воно не підгоріло. Потім
все ретельно перемішуємо.
Далі додаємо болгарський перчик, нарізаний соломкою, подрібнені помідори, спеції, вливаємо воду і смажимо, постійно помішуючи. Після цього кидаємо картоплю, очищену і розрізану на скибочки. Потім заливаємо до країв казана бульйон, засипаємо зелень, закриваємо кришкою, збільшуємо вогонь і доводимо все до кипіння. Коли шурпа з баранини у казані закипить, знімаємо кришку, зменшуємо вогонь і варимо приблизно 40 хвилин. Пробуємо страву на сіль і при необхідності досолює. При подачі посипаємо супчик свіжою зеленню і видавленим часником.