Вернуться назад Распечатать

Самса з сиром

Самса з сиром
Самса - одне з найбільш популярних виробів з тіста в Узбекистані і багатьох східних країнах. Рецептів її приготування досить багато, вона печеться завжди по-різному, з різного тіста з різними начинками, але завжди виходить дивовижно ароматною і дуже апетитними! Давайте дізнаємося, як приготувати самсу з сиром.

Рецепт самси з сиром


Інгредієнти:

  • яйце - 3 шт.;

  • масло вершкове - 100 г;

  • вода - 1 ст.;

  • сир твердий - 500 г;

  • часник - 1 зубчик;

  • яєчний жовток - 1 шт.;

  • кунжут - 1 ч. ложка;

  • сіль - за смаком.


  • Приготування
    Для приготування самси з сиром беремо яйце, додаємо сіль, воду і все добре перемішуємо. Борошно просіваємо в глибоку миску, робимо зверху поглиблення і поступово вливаємо яєчну суміш. Далі замішуємо м'яке, еластичне тісто і ставимо його в холодильник приблизно на 30 хвилин.
    По закінченню часу поділяємо його на 4 рівні частини. Кожну частину розгортаємо в тонкий пласт товщиною приблизно 2-3 мм. Потім рясно змащуємо пласти розтопленим вершковим маслом і скручуємо в тугі рулети. Тепер викладаємо їх у вигляді спіралі на посипану борошном тарілку, накриваємо харчовою плівкою і прибираємо на 2 години в холодильник.
    Не втрачаючи часу дарма, готуємо начинку. Для цього сир дрібно нарізаємо. Часник пропускаємо через землянку і змішуємо з сиром. Додаємо яйця, що залишилися, і все ще раз перемішуємо.
    Потім охолоджене тісто нарізаємо невеликими шматочками. Кладемо на стіл, посипаний борошном, і розкочуємо качалкою в коржик. На кожну викладаємо трохи сирної начинки і сформировиваем трикутники, щільно закріпивши краї тіста.
    Перекладаємо самсу на деко, застелене папером для випічки. Поверхню пиріжків змащуємо збитим яєчним жовтком і посипаємо кунжутом. Відправляємо самсу в розігріту до 180-200°C духовку і випікаємо протягом 40 хвилин. Замість звичайного сиру, можна використовувати бринзу, тоді у вас вийде дуже ніжна, з пікантним смаком самса з бринзою.

    Самса з шинкою і сиром


    Інгредієнти:

  • листкове тісто - 1 кг;

  • сир - 500 г;

  • яйце - 1 шт.;

  • майонез;

  • шинка - 300 р.

  • Самса з сиром

    Приготування
    Тісто розділяємо на невеликі шматочки і окремо розгортаємо в невеликі квадратні пласти. Шинку і сир дрібно ріжемо кубиками, заправляємо майонезом і перемішуємо. Тепер викладаємо начинку на тісто і закріплюємо краї так, щоб вийшли трикутники.
    Викладаємо слоїсту самсу з сиром на деко і змащуємо збитим яйцем. Випікаємо в розігрітій до 200°C духовці приблизно 30 хвилин.