Самса - одне з найбільш популярних виробів з тіста в Узбекистані і багатьох східних країнах. Рецептів її приготування досить багато, вона печеться завжди по-різному, з різного тіста з різними начинками, але завжди виходить дивовижно ароматною і дуже апетитними! Давайте дізнаємося, як приготувати самсу з сиром.
Рецепт самси з сиром
Інгредієнти: яйце - 3 шт.; масло вершкове - 100 г; вода - 1 ст.; сир твердий - 500 г; часник - 1 зубчик; яєчний жовток - 1 шт.; кунжут - 1 ч. ложка; сіль - за смаком. Приготування Для приготування самси з сиром беремо яйце, додаємо сіль, воду і все добре перемішуємо. Борошно просіваємо в глибоку миску, робимо зверху поглиблення і поступово вливаємо яєчну суміш. Далі замішуємо м'яке, еластичне тісто і ставимо його в холодильник приблизно на 30 хвилин.
По закінченню часу поділяємо його на 4 рівні частини. Кожну частину розгортаємо в тонкий пласт товщиною приблизно 2-3 мм. Потім рясно змащуємо пласти розтопленим вершковим маслом і скручуємо в тугі рулети. Тепер викладаємо їх у вигляді спіралі на посипану борошном тарілку, накриваємо харчовою плівкою і прибираємо на 2 години в холодильник.
Не втрачаючи часу дарма, готуємо начинку. Для цього сир дрібно нарізаємо. Часник пропускаємо через землянку і змішуємо з сиром. Додаємо яйця, що залишилися, і все ще раз перемішуємо.
Потім охолоджене тісто нарізаємо невеликими шматочками. Кладемо на стіл, посипаний борошном, і розкочуємо качалкою в коржик. На кожну викладаємо трохи сирної начинки і сформировиваем трикутники, щільно закріпивши краї тіста.
Перекладаємо самсу на деко, застелене папером для випічки. Поверхню пиріжків змащуємо збитим яєчним жовтком і посипаємо кунжутом. Відправляємо самсу в розігріту до 180-200°C духовку і випікаємо протягом 40 хвилин. Замість звичайного сиру, можна використовувати бринзу, тоді у вас вийде дуже ніжна, з пікантним смаком самса з бринзою.
Самса з шинкою і сиром
Інгредієнти: листкове тісто - 1 кг; сир - 500 г; яйце - 1 шт.; майонез; шинка - 300 р. Приготування Тісто розділяємо на невеликі шматочки і окремо розгортаємо в невеликі квадратні пласти. Шинку і сир дрібно ріжемо кубиками, заправляємо майонезом і перемішуємо. Тепер викладаємо начинку на тісто і закріплюємо краї так, щоб вийшли трикутники.
Викладаємо слоїсту самсу з сиром на деко і змащуємо збитим яйцем. Випікаємо в розігрітій до 200°C духовці приблизно 30 хвилин.