Узбецька страва дамлама - скарб для кожної господині, адже готувати його простіше нікуди. По суті дамлама готується сама по собі досить тривалий час, протягом якого ви можете займатися чим завгодно. До того ж це східне блюдо - справжня дієтична знахідка, яка містить мінімальну кількість жиру і максимальну кількість усіх овочевих корисностей. Тому як готувати дамламу, ми навчимося разом у цій статті.
Дамлама по-узбецьки - рецепт
Рецепт приготування дамлами у кожній узбецької господині свій, і серед усього побаченого різноманітності ми вирішили зібрати всі хитрощі і родзинки цієї страви в наступному рецепті.
Інгредієнти: куряче м'ясо - 300 г; баклажан - 3 шт.; картопля - 3 шт.; капуста - 1/2 качана; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт.; болгарський перець - 1 шт.; гострий червоний перець - 1/3 стручка; масло рослинне - 3 ст. ложки; часник - 3 зубчики; томати - 3 шт.; масло рослинне - 3 ст. ложки; сіль, перець - за смаком; зелень - за смаком. Приготування Основною особливістю дамалми є те, що всі вхідні в її склад інгредієнти не піддаються попередній термічній обробці, а готуються всі разом, одночасно, наповнюючи один одного своїми соками і ароматами. Тому, єдине завдання, яке стоїть перед нами - це нарізати всі інгредієнти перед тим, як закладати їх у казан (або іншу товстостінну посуд). Баклажани, картопля, морква та томати - ріжуться кружечками, перець і цибулю - кільцями, капусту досить крупно нашаткувати, а куряче м'ясо можна нарізати довільно. Як тільки підготовчий етап пройдено, починаємо закладати овочі і м'ясо в змащений олією казан: першим шаром йдуть баклажани, за ними м'ясо, далі ріпчасту цибулю, кружечки моркви, картопля, капуста і наостанок - рубана зелень і часник, при цьому не забуваємо приправити кожен з шарів. Прикрашає все це овочеве достаток і червоний болгарський перець, укупі з кружечками помідор. Все що залишилося - накрити казан кришкою, поставити на маленький вогонь, і через 2 години ви і ваша сім'я зможете поласувати справжньою дамламой.
Рецепт рибної дамлами
Звичайно, корінний узбек таке блюдо навряд чи завітав б, однак для нас, народу середньоєвропейського, ніякі кулінарні експерименти не чужі, особливо якщо вони настільки смачні, як рибна дамлама.
Інгредієнти: філе хека - 1 кг; рослинне масло - 5 ст. ложок; ріпчаста цибуля - 4 шт.; морква - 3 шт.; болгарський перець - 3 шт.; гострий перець - 1 шт.; кабачок - 3 шт.; томати - 3 шт.; часник - 3 зубчики; картопля - 5-6 шт.; капуста - 2-3 аркуша; лавровий лист - 2 шт.; зелень - за смаком; сіль, перець горошком - за смаком. Приготування Насправді, для приготування рибної дамлами можна вибрати будь-яку улюблену, однак як би там не було, перед приготуванням її необхідно очистити від шкіри і кісток, нарізати великими порційними шматками.
На залитий маслом дно казана кладуть шар риби, за ним кільця цибулі та томатів, далі кружечки моркви, яку покривають кільця солодкого та гострого перцю, і, нарешті, картоплю і кабачки.
Не забуваємо приправляти кожен шар сіллю. Майбутню дамаламу покриває шапка із зелені, крупно рубаного часнику, листочків лавра і горошин перцю. Перед приготуванням весь вміст казанка додатково покривають парою-трійкою великих капустяних листів. Перші 10-15 хвилин страву готують на великому вогні, а потім, зменшують полум'я. Приготування дамлами займе 15-2 години, в залежності від розміру нарізаних овочів.
Дамлама за вищеописаними рецептами може готуватися в мультиварці. Для цього склавши всі шари м'яса і овочів в кухонну помічницю, необхідно виставити режим «Гасіння» на 2 години.