Шурпа - це густий м'ясний суп, який є національною стравою багатьох народів Середньої Азії, Близького Сходу. Особливістю цієї страви є те, що м'ясо для нього обов'язково попередньо обсмажується. У цій статті ми вам розповімо, як правильно приготувати шурпу.
Рецепт приготування шурпи з баранини на багатті
З приходом весни і літа наближається і час пікніків на природі. Пропонуємо вам приготувати шурпу на багатті. Приготована на свіжому повітрі, з запахом димку вона буде особливо смачною.
Інгредієнти: баранина - 3 кг; курдючний жир - 200 г; цибуля - 25 кг; свіжі помідори - 15 кг; морква (велика) - 2-3 шт.; перець солодкий - 600 г; картопля - 2 5 кг; зелень кропу і петрушки - 200 г; лавровий лист - 6 шт.; сіль, перець, узбецькі спеції - за смаком; вода - 8 л. Приготування Кількість продуктів в даному рецепті розраховане на приготування великої кількості шурпи. На свій розсуд можете зменшити весь набір інгредієнтів.
Для приготування шурпи з баранини на багатті нам знадобиться казан приблизно на 15 літрів. Встановлюємо його над багаттям, кладемо в нього курдючний жир і розтоплюємо його. Добре промиваємо м'ясо, ріжемо його на шматки, складаємо в казан і смажимо близько 20 хвилин. На м'ясі повинна утворитися рум'яна кірочка, потім його необхідно вийняти і на час відставити в сторону. Тепер, жир викладаємо подрібнену цибулю (15 кг) і натерту на крупній тертці моркву. Обсмажуємо в казані до розм'якшення. М'ясо знову поміщаємо в казан. Трохи заспокоюємо полум'я вогню. Помідори нарізаємо кубиками середньої величини, солодкий перець - соломкою і теж викладаємо в казан. Готуємо маринований цибулю, для цього його (1 кг) ріжемо півкільцями і заливаємо сумішшю води з оцтом (кількість оцту дорівнює кількості води), сіллю і цукром. Для маринування цибулі краще брати будь ароматний оцет.
Вливаємо в казан воду, накриваємо кришкою і варимо суп на багатті близько 25 годин. Вогонь повинен бути не дуже великим - такий, щоб шурпа з баранини в казані просто потихеньку кипіла. Майже в самому кінці додаємо картоплю, краще, щоб він був порізаний крупно. Також кладемо туди сіль, перець за смаком і лавровий лист. Варимо близько 20 хвилин до готовності картоплі. Шурпа з баранини на багатті готова. Перед подачею в кожну тарілку кладемо трохи маринованої цибулі і посипаємо подрібненою зеленню.
Суп шурпа з баранини - рецепт
Якщо немає можливості вибратися на природу, не біда - приготуйте узбецьку шурпу з баранини в домашніх умовах. Єдиний обов'язковий момент - бажано використовувати чавунний казанок. У каструлі шурпа вийде зовсім не такий.
Інгредієнти: баранина - 05 кг; сало курдючне - 100 г; помідори - 500 г; картопля - 600 г; цибуля - 5 шт.; кислі яблука - 2 шт.; червоний гострий перець - 1 шт.; кріп, кінза - по 50 г; лавровий лист - 3 шт. Приготування Приготування шурпи починається з того, що ми обсмажуємо шматочки курдючного сала в казані. Якщо не змогли знайти курдючне сало, можете замінити його свинячим.
Коли з сала утворилися шкварки, їх виймаємо з казана, а в отриманому жирі обсмажуємо шматочки м'яса, подрібнені цибулю, моркву і помідори близько 10 хвилин. Потім додаємо нарізану картоплю, перемішуємо і смажимо ще 5 хвилин. Після цього вливаємо в казан близько 25 літрів води, доводимо до кипіння, додаємо лавровий лист, сіль. Варимо близько 1 години. Коли шурпа майже готова, додаємо в неї подрібнені яблука. Готуємо ще хвилин 15-20. Практично перед вимиканням додаємо перець і подрібнену зелень кропу і кінзи. Шурпа з баранини готова!
Деякі люблять додавати в шурпу естрагон і базилік, але це вже справа смаку. Приємного апетиту.