Традиційна узбецька шурпа готується на основі баранини, але якщо м'ясо баранчика роздобути не вдалося, то цілком прийнятний варіант приготування цього наваристого супу з курки. На лаври автентичності дане блюдо не претендує, але, тим не менш, приготувати його варто хоча б заради його приголомшливого смаку.
Рецепт супу-шурпи з курки
Інгредієнти: курка - 1 шт. (близько 1 5 кг); цибуля - 2 шт.; морква - 2 шт.; картопля - 700 г; помідори - 2-3 шт.; зелень коріандру - 1 пучок; часник - 3-4 зубчики; зіра - 1 ч. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Перед тим, як приготувати шурпу з курки, саму курку поділяємо по суглобам, а решту тушку ріжемо навпіл, всі шматочки занурюємо в каструлю з холодною водою. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями, моркву тремо на крупній тертці, картоплю чистимо і ріжемо кубиками, помідори очищаємо від шкірки і нарізаємо півкільцями. Коли курячий бульйон буде готовий, дістаємо шматочки курки, зрізаємо м'ясо з кісток і відправляємо назад в бульйон разом з усіма овочами. Приправляємо шурпу сіллю, перцем, зірою. Як тільки овочі стануть м'якими, знімаємо каструлю з вогню, додаємо подрібнену зелень коріандру і пропущений через чеснокодавку часник. Даємо шурпі настоятися 20-30 хвилин і подаємо до столу.
Як готувати шурпу з курки?
Приготувати шурпу можна і більше диетичним чином, використавши в рецепті нежирне куряче м'ясо.
Інгредієнти: куряче філе - 500 г; помідори - 2 шт.; картопля - 2 шт.; морква - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; часник - 2-3 зубчики; болгарський перець - 1 шт.; сіль, перець - за смаком; коріандр і кріп - по 1/2 пучка; лавровий лист - 2-3 шт. Приготування У сотейнику розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому цибулю і терту моркву. Куряче філе також нарізаємо
дрібними шматочками і відправляємо обсмажуватися слідом за овочами. Помідори нарізаємо великими кубиками, перець - соломкою, обсмажуємо овочі разом з курячим м'ясом. Як тільки помідори дадуть сік - заливаємо вміст жаровні гарячою водою, доводимо до кипіння і варимо на невеликому вогні близько півгодини, додавши в каструлю пару листів лавра.
Поки шурпа вариться, займемося картоплею, його необхідно почистити і дрібно нарізати, а потім відправити в каструлю. Як тільки нарізані бульби стануть м'якими, солимо і перчимо шурпу, додаємо часник і зелень, прибираємо з вогню. Даємо шурпі постояти близько 30 хвилин, а потім подаємо до столу.