Ті, хто любить плов, але ніколи не готував його з айвою, по-справжньому не знає смаку цього східного блюда. Айва дарує тонкі і терпкі нотки, робить особливо м'ясо соковитим і ніжним, а її чарівний аромат просто неможливо забути!
Плов з айвою і куркою
Інгредієнти: стегенця курячі - 4 шт.; рис - 600 г; айва - 3 шт.; цибуля - 2 шт.; морква - 3 шт.; олія рослинна (рафінована) - 3 ст. ложки; зіра - 1 ч. ложка; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Розігріваємо в казані масло і прожарюємо в ньому шматочок моркви. Коли вона потемніє, виловлюємо і викидаємо. Морква забере на себе всі зайві, і масло стане чистіше. Відправляємо в казан нарізаний півкільцями лук, але не засмажуємо його, а лише злегка підрум'янюємо. Закладаємо туди ж подрібнені на кілька частин курячі стегенця і тушкуємо разом з цибулею. Вони повинні взаємно просочити один одного соками. Солимо, перчимо, перемішуємо. Поверх м'яса викладаємо нарізану соломкою моркву і очищені часточки айви. Заливаємо водою так, щоб повністю покрило вміст казана, додаємо зіру . Накриваємо кришкою і тушкуємо півгодини на повільному вогні.
Рис, обов'язково круглий, промиваємо до чистої води і рівним шаром викладаємо на підготовлюваний в казані казан. Акуратно доливаємо води на палець вище рівня рису. Доводимо все до кипіння, а коли рідина випарується, держаком ложки робимо в плові отвори для виходу пари, накриваємо кришкою і тушкуємо ще півгодини. Поширюється від казана нестерпно апетитний аромат сповістить про його готовність. Викладаємо на блюдо рис гіркою, а зверху - шматочки м'яса і айви. Картина, гідна пензля художника!
Як приготувати солодкий плов з айвою в мультиварці?
Інгредієнти: рис - 1 ст.; айва - 1 шт.; курага - 10 шт.; родзинки - 1/2 ст.; мигдаль - 50 г; мед - 1 ст. ложка; масло вершкове - 1 ст. ложка. Приготування Для плову з айвою без м'яса краще підійде рис сортів девзира або басматі, але і з звичайним краснодарським вийти теж непогано. Його кілька раз промиваємо і залишаємо замоченим хвилин на 10 потім знову моєму і відкидаємо на друшляк.
Сухофрукти обдаємо окропом, курагу можна нарізати великими шматочками. Ядра мигдалю кришимо на половинки. Айву чистимо і нарізаємо невеликими шматочками. Викладаємо її в змащену вершковим маслом чашу мультиварки, потім шар сухофруктів з горіхами і шар рису. Поливаємо зверху медом і заливаємо водою, на сантиметр вище рівня рису. Включаємо режим «Плов» і чекаємо на сигнал про його закінчення. Але відкриваємо кришку тільки через півгодини, готовий фруктовий плов повинен ще «вистоятися» як слід. Перед подачею додаємо до нього ложку вершкового масла і перемішуємо.
Як готувати плов з баранини з айвою?
Інгредієнти: рис - 900 г; баранина на кісточці - 1 кг; жир курдючний - 100 г; айва - 2 шт.; морква - 1 кг; цибуля - 4 шт.; часник - 2 шт.; олія рослинна (рафінована) - 05 склянки; зіра - 15 ч. ложки; сіль - за смаком. Приготування Спочатку робимо всі необхідні заготовки для плову. М'ясо розрізаємо на більш дрібні шматочки, жир нарізаємо кубиками, цибулю - півкільцями, а моркву - неодмінно крупною соломкою, інакше вона пригорить і зіпсувати весь смак майбутнього плову. Айву чистимо і розрізаємо на четвертинки, з часнику знімаємо верхній шар лушпиння. Рис ретельно промиваємо, не менше 6-ти разів.
Тепер можна розігрівати масло в казані. Коли воно загостритися, викладаємо туди баранячий жир і засмажуємо до коричневого кольору. Потім виловлюємо шумівкою на тарілку. А на його місце відправляємо спочатку кісточки, а потім м'якоть баранини. Коли вона покриється рум'яною скоринкою, закладаємо цибулю, а ще через пару хвилин морквину. Смажити її не треба, як тільки морква стане м'якою, заливаємо в казан 1 л води, додаємо айву і головки часнику цілком. Доводимо до кипіння, накриваємо кришкою і тушкуємо годину на повільному вогні. Потім айву і часник виловлюємо на тарілку, а наш казан солимо - він повинен бути трохи більш солоним, ніж сам плов.
Не бійтеся, рис забере зайве!
Максимально збільшуємо вогонь, викладаємо поверх м'яса рис, не перемішуємо! Доливаємо, якщо не достатньо води - вона повинна на палець покривати крупу. Коли рис вбере всю рідину, робимо в ньому невелике поглиблення і повертаємо айву і часник. Збираємо рис гіркою, а прибираємо вогонь до мінімуму. Посипаємо плов розтертої між пальцями зірою, і щільно закриваємо казан. Останнє «томління» займе близько півгодини. Пробуємо на рис готовність, перемішуємо його з м'ясом і викладаємо на велике блюдо.