Вернуться назад Распечатать

Лангош - рецепт

Лангош - рецепт
Лангош (langos, венгерск., буквально «полум'яний») - поширене частування у варіанті пікніків, свят на повітрі, під час ярмарків та народних гулянь. Популярне Блюдо в Угорщині, Австрії, Чехії, Словаччини, Сербії і Румунії. Рецепт приготування лангоша простий, як все геніальне - це коржик з дріжджового тіста , изжаренная в рослинному маслі.
Найчастіше лангош подається з часниковим соусом та/або сиром, сметаною. Є дві основні версії походження лангоша. Згідно з однією з них, до угорцям рецепт прийшов з турецьких кулінарних традицій. За іншою версією, історія приготування коржів зразок лангоша сягає корінням у часи давньоримські.
Іноді хочеться приготувати яку-небудь просте, швидке, але не зовсім звичайне блюдо, так от, угорський лангош - якраз підходящий для такого випадку варіант. Особливо якщо ви, наприклад, на дачі і можна накрити стіл на відкритому повітрі, під навісом, на веранді або на балконі.

Як приготувати лангош?


Інгредієнти:

  • борошно пшеничне - близько 500 м;

  • вода холодна - близько 300 мл;

  • дріжджі - 15 г свіжих або 5-6 г сухих;

  • сіль;

  • цукор-пісок - 05-1 ч. ложка;

  • олія рослинна;

  • сир;

  • сметана;

  • часник;

  • зелень.


  • Приготування
    Заводимо тісто з просіяного борошна опарним або безопарним способом.
    Ми розглянемо опарний. 2 столових ложки борошна змішуємо з цукром і дріжджами і розчиняємо в злегка підігрітій воді (стакан, температура близько 30 градусів С). Ставимо ємність в тепле місце хвилин на 20. Переливаємо опару в миску і подсеиваем борошно. Додаємо дрібку солі. Вимішуємо тісто змазаними маслом руками.
    Скачуємо його в кулю, покласти в миску, накриваємо чистим рушником і даємо постояти в теплому місці 20 хвилин, після чого обминаємо і промешиваем. Можна повторити цикл ще раз, але це не обов'язково. Тісто ділимо на шматочки, формуємо грудки і розгортаємо їх качалкою в коржі або формуємо коржі руками.
    Лангош - рецепт
    Смажимо коржі з переворотом у великій кількості олії до красивого золотистого відтінку і викладаємо на серветки, щоб масло стекло. Готові коржі натираємо часником або промазуємо за допомогою пензля часниковим соусом. Готуємо його так: товчемо часник з гострим червоним перцем в ступці з дрібкою солі, додаємо трохи масла або води. Подаємо із сиром, сметаною і зеленню.
    Зрозуміло, добре подати до лангошу інші відповідні страви (тематично відповідні угорські, румунські, австрійські, словацькі, чеські або сербські) і келишок доброго виноградного вина, ароматною палінки або плодової ракії.