Справжній угорський гуляш готується, як правило з яловичини, але варіант приготування цієї страви з рибою є менш калорійним і автентичним. Варіацій рибного гуляшу, як і його м'ясного аналога, існує безліч, однак всі вони базуються на декількох базових інгредієнтах. Ми приділимо увагу як і більш традиційного способу приготування, так і новаторському - з рибою і вершками.
Рецепт гуляшу з риби
Інгредієнти: часник - 4 зубчики; філе анчоусів - 4 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; селера - 1 стебло; морква - 1 шт.; сіль, перець - за смаком; томати у власному соку - 800 г; вода - 1 л; картопля - 500 г; філе палтуса - 750 г; лавровий лист - 2 шт.; чебрець, петрушка - пару гілочок. Приготування Часник перетираємо в ступці до консистенції пасти разом з дрібкою солі. Додаємо до отриманої пасті філе анчоуса і також розтираємо.
У сотейнику розігріваємо масло й обсмажуємо на ньому нарізану цибулю, селеру і моркву з дрібкою солі. Після 5 хвилин готування додаємо до овочів пюре з часнику з анчоусами і продовжуємо обжарку ще хвилину. Тепер настала черга томатів попередньо їх слід грубо порубати і додати разом з соком. Через 10-15 хвилин гасіння заливаємо блюдо водою, додаємо нарізану картоплю, сіль, перець і трави. Вогонь зменшуємо до мінімального і тушкуємо страву під кришкою 30 хвилин.
Рибне філе очищаємо від кісток і приправляємо сіллю і перцем за смаком. Нарізане великими шматками філе кладемо в жаровню з гуляшем і тушкуємо все разом 5-10 хвилин. або до повної готовності риби. Готовий рибний гуляш подаємо гарячим, з хлібними грінками.
Як приготувати гуляш з риби в сметані?
Інгредієнти: оливкова олія - 1 ст. ложка; вершкове масло - 1 ст. ложка; біле сухе вино - 1/2 ст.; картопля - 3 шт.; лавровий лист - 1 шт.; рибний бульйон - 500 мл; чебрець - 1 ст. ложка; сіль, перець; філе тріски - 1 кг; сметана - 3 ст. ложки; вершки - 1 1/2 ст.; свіжа петрушка. Приготування Вершкове і оливкове масло розігріваємо в жаровні і обсмажуємо на отриманій суміші нарізану ріпчасту цибулю 5 хвилин. Заливаємо
цибуля вином і випариваем рідину до половини.
Додаємо в жаровню очищений і нарізаний картопля, рибний бульйон, лавровий лист, чебрець, сіль і перець. Доводимо рідину до кипіння, зменшуємо вогонь і тушкуємо до готовності картоплі.
Окремо підігріваємо вершки. Шматочки рибного філе кладемо в жаровню і заливаємо теплими вершками, додаємо сметану, накриваємо блюдо кришкою і тушкуємо до повної готовності риби на малому вогні, щоб вершки і сметана не згорнулися.