Лечо - досить популярне овочеве блюдо, яке прийшло до нас з Угорщини. Головними складовими цієї закуски є незмінно болгарський перчик і помідори. Але в наші дні рецептура цього блюда часто змінюється, його готують і густим, і більш рідким, солодкуватим і злегка гострим. Давайте розглянемо з вами кілька способів, як приготувати лечо з помідорів на зиму.
Лечо з моркви та помідорів
Інгредієнти: помідори - 3 кг; перець болгарський - 2 кг; морква - 2 шт.; сіль - 2 ст. ложки; цукор - 3 ст. ложки; гвоздика - 10 шт.; запашний перець горошком - 10 шт.; часник - за смаком. Приготування Болгарський перець добре промиваємо, видаляємо плодоніжку, очистити від насіння і шаткуємо тонкими смужками. Моркву чистимо і натираємо на крупній тертці. З промитих помідорів акуратно знімаємо шкірку, опустивши їх на частку хвилини в киплячу воду. Очищені помідори розрізаємо дрібними шматочками, перекладаємо в каструлю і ставимо на вогонь.
Доводимо томати до кипіння, а потім перетираємо через сито, щоб позбутися від насіння. У готовий томатний сік додаємо сіль, гвоздику, перчик горошком і перемішуємо. Підготовлений болгарський перець і моркву викладаємо в іншу каструлю і заливаємо акуратно гарячим томатним соком. Все добре перемішуємо, доводимо до кипіння і проварюємо суміш ще 5-10 хвилин.
Цим часом готуємо поки баночки: промиваємо їх, стерилізуємо будь-яким способом і ставимо на чисте кухонний рушник. Готове лечо з помідорів на зиму розкладаємо в гарячому вигляді в приготовлену тару, прикривають кришками і стерилізуємо банки. Потім укупориваем, перевертаємо і закутуємо до повного охолодження теплою ковдрою.
Лечо з баклажанів та помідорів
Інгредієнти: помідори - 2 кг; баклажани - 15 кг; цибулина - 500 г; морква - 500 г; масло рослинне - 150 мл; цукровий пісок - 2 ст. ложки; сіль - 2 ст. ложки; оцет 9 % - 1 ст. ложка; лавровий листочок; чорний перець горошком. Приготування Помідори промиваємо і подрібнюємо блендером, попередньо знявши з них шкірку. Цибулю чистимо, шаткуємо півкільцями і замочуємо на 10 хвилин у холодній воді.
А цим часом переходимо до підготовки баклажанів: краще всього вибирати для лечо молоді овочі, так як вони щільніше і набагато смачніше. Нарізаємо баклажани невеликими кубиками.
Тепер викладаємо в каструлю томатне пюре , кидаємо сіль, цукровий пісок і виливаємо рослинне масло. Додаємо духмяний лавровий лист і кілька горошин чорного перчика. Потім ставимо посуд з вмістом на вогонь і кип'ятимо близько 20 хвилин.
Через це час додаємо моркву, цибульку, баклажани, і тушкуємо овочі близько 15 хвилин. В кінці приготування вливаємо оцет, ретельно все перемішуємо і викладаємо в стерилізовані банки. Накриваємо тару кришками і ставимо у велику каструлю з водою. Стерилізуємо при температурі води 90 градусів приблизно 30 хвилин. Після цього закатуємо кришками і прибираємо після охолодження на кілька тижнів у прохолодне місце.
Лечо з огірками та помідорами
Інгредієнти: помідори - 15 кг; огірки - 25 кг; часник - 4 зубчики; мелений перець - 50 г; цукровий пісок - 100 г; оцет - 1 ст. ложка; сіль - 2 ст. ложки. Приготування Банки заздалегідь готуємо: промиваємо і стерилізуємо. Помідори миємо, обсушуємо і перекручуємо через м'ясорубку. Часник чистимо і дрібно шаткуємо, а огірки ріжемо напівкружечками. Потім перекладаємо томати в каструлю, додаємо цукор, сіль, перчик проварюємо на невеликому вогні хвилин 15. Після цього додаємо огірки і готуємо ще хвилин 10. В самому кінці вливаємо оцет, додаємо часник, розливаємо масу по банкам і закочує їх. Приблизно через місяць закуска готова.