Лечо зазвичай являє собою заготівлю на зиму, до складу якої входять томати, цибулю і болгарський перець. Овочі заливаються гарячим томатним соусом на основі соку або томатної пасти. У рецептах нижче ми розглянемо останній варіант.
Рецепт лечо з томатною пастою
Інгредієнти: болгарський перець - 1 кг; печериці - 250 г; томатна паста 300 г; вода - 300 мл; морква - 1 кг; ріпчаста цибуля - 500 г; сіль - за смаком; цукор - 80 г; рослинна олія - 50 мл; оцет - 1 ст. ложка. Приготування У каструльці розводимо водою томатну пасту і ставимо суміш на вогонь. Як тільки томатний соус почне закипати, приправляємо його сіллю і цукром.
Поки соус вирує, нарізаємо цибулю невеликими шматочками. Аналогічним чином ріжемо болгарський перець і змішуємо всі інгредієнти в томатному соусі.
На сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому морква з грибами до золотистого кольору. Після, обсмажені інгредієнти разом з рослинним маслом перекладаємо в загальну каструлю з томатним соусом. Знову доводимо соус до кипіння і варимо лечо з томатною пастою і морквою 25 хвилин. В кінці готування додаємо оцет.
Готові овочі в томатній підливі можна подавати до столу гарячими, відразу після приготування, можна остудити і покласти в герметичний контейнер, а можна і зовсім розлити по стерильним банкам і закатати на зиму.
Лечо з кабачків з томатною пастою
Інгредієнти: томатна паста 300 г; болгарський перець - 700 г; томати - 700 г; кабачки - 2-3 шт.; ріпчаста цибуля - 2-3 шт.; вода - 1 л; сіль - 1 ст. ложка; цукор - 1 ст.; оцет - 125 мл; рослинне масло - 250 мл Приготування Томатну пасту розвести у воді і змішуємо з сіллю, цукром, олією і оцтом. Ставимо соус на вогонь і варимо до закипання на середньому вогні, після чого залишаємо покипіти 10 хвилин, до загусання.
Тим часом, приступимо до підготовки овочів. Перець для лечо з томатною пастою краще нарізати кільцями або півкільцями, цибулю - аналогічним чином, кабачки і помідори - кубиками. Як тільки всі овочеві інгредієнти будуть підготовлені, починаємо закладати їх у соус. Першими йдуть перець і ріпчасту цибулю, їх слід проварити протягом 10 хвилин. Далі додаємо помідори і кабачки і продовжуємо готування ще 15-20 хвилин.
Готовий лечо пробуємо і додаємо необхідні спеції за смаком, якщо на те є потреба. Подавати лечо можна відразу, а можна закрити на зиму.