Лечо - страва, що відбувається з угорських кулінарних традицій, в даний час популярно в багатьох країнах. Певним чином, це блюдо нагадує французький рататуй.
Лечо не має фіксованої рецептури, однак його незмінними і обов'язковими компонентами є солодкий перець, помідори і ріпчасту цибулю. Крім цього, до складу угорського лечо можуть входити і інші інгредієнти (наприклад, свиняче м'ясо, ковбаса, курячі яйця) і різноманітні овочі, в тому числі, наприклад, морква, кабачки і огірки.
В Росії і на іншому пострадянському просторі рецепт лечо з плином часу був підданий практичного переосмислення, тут це блюдо, як правило, готують дуже густим, у вегетаріанському варіанті і заготовляють на зиму.
Розповімо, як приготувати лечо з огірків, і як заготовити його на зиму.
Рецепт лечо з огірків з солодким перцем і помідорами
Інгредієнти: огірки молоді дрібні - 1 кг; стиглі червоні томати - близько 500 м; солодкий перець - 5 шт.; гострий червоний перець - 1 шт.; часник - 5-8 зубчиків; цибуля ріпчаста - 2 шт.; морква - 1 шт.; насіння коріандру і кропу і запашного перцю; гвоздика; лавровий лист; олія рослинна; сіль. Приготування Очищений цибулю і моркву злегка обсмажимо або спассеруем на рослинному маслі в глибокій сковороді на середньому вогні. Масла не шкодуємо.
Помідори, солодкий і гіркий перець пропустимо через м'ясорубку (або скористаємося блендером, комбайном). Отриману суміш додаємо сіль за смаком, додаємо спеції і, помішуючи, доводимо в каструлі до кипіння. Поміщаємо туди ж нарізані кружечками огірки, після чого варимо ще протягом 3-х хвилин. Додаємо цибульно-морквяну пасеровку.
Закладаємо в стерилізовані банки часник, а потім - овочеву суміш з огірками. Закриваємо банки стерилізованими кришками. Ставимо в таз з водою і стерилізуємо протягом 20 хвилин після закипання води в тазу. Закручуємо або закатуємо кришки і ставимо банки в перевернутому вигляді. Накриваємо старим покривалом до повного охолодження. Зберігаємо консерви при плюсовій температурі. У холодну пору року, особливо в кінці зими і на початку весни ці овочеві заготовки добре урізноманітнюють наше меню.
До речі, замість або разом з огірками можна використовувати для приготування лечо молоденькі кабачки.
Замість помідорів в приготуванні лечо з огірків на зиму можна використовувати томатну пасту у цьому варіанті перед кип'ятінням розведіть томат-пасту водою до консистенції рідкої сметани. Намагайтеся вибирати томат-пасту без консервуючих добавок, цей продукт - сам по собі чудовий консервант.
Рецепт лечо з огірків для консервації на зиму
Інгредієнти: огірки - близько 25 кг; помідори - близько 15 кг; перець солодкий - 05 кг; часник - 5-12 зубчиків; оцет 5-9% - 1-15 ст. ложки; масло рослинне - 50 мл; цукор - 100 г; перець червоний гострий; насіння коріандру і кропу; сіль - 2 ст. ложки з «гіркою». Приготування Видалимо плодоніжки і насіння перцю. Пропустимо помідори і перець через м'ясорубку, часник дрібно наріжемо.
Огірки і очищену цибулю наріжемо кружальцями. Томатно-перцеву суміш проварюємо в каструлі з додаванням цукру і спецій протягом 3-х хвилин після закипання. Додаємо нарізані огірки і кип'ятимо ще протягом 8-ми хвилин. Додаємо рослинне масло і оцет. Цибулю і часник розподіляємо в стерилізовані банки. Після чого закладаємо готову овочеву масу з огірками. Банки і закатуємо перевертаємо. Накриваємо старою ковдрою до повного охолодження.
Лечо добре подавати з м'ясними або рибними стравами, а також з рисом, пастою та іншими гарнірами, в тому числі, бобовими, такі сполучення особливо цікаві для вегетаріанців різного спрямування.