Лечо - страва угорської кухні, популярний також у багатьох інших країнах (являє собою якусь подобу рататуя), відбувається кулінарних традицій пастухів і селян.
Незмінними і обов'язковими компонентами угорського лечо є солодкий перець, цибулю і помідори. Іноді лечо готують з яйцями (їх розмішують в гарячому лечо), беконом та іншими м'ясними продуктами. Класичне угорське лечо можна подавати як окрему страву з білим хлібом. Часто лечо подають до різних м'ясних, рибних і овочевих та інших страв.
У Росії та інших країнах пострадянського простору лечо готують і консервують на зиму, деяким чином, зміненим рецептами, які давно вже стали традиційними. До основним для лечо набору продуктів часто додають кабачки, баклажани і моркву. Лечо в таких варіантах виходять більш густим і ситним, добре консервується на зиму. Такі овочеві заготовки вносять приємне і корисне різноманітність у меню холодного часу року.
Гостре пряне лечо з перцю, помідорів і кабачків з беконом
Інгредієнти: солодкий перець (краще червоний або жовтий) - 4-5 шт. цибуля ріпчаста - 1-2 шт.; кабачок (смачніше молодий) - 1 шт. середнього розміру; помідори - 4-5 шт. або томат-паста - 2-5 ст. ложок; свинячий бекон - близько 200 м і шматочок сала; перець червоний гострий та/або паприка; часник - 2-5 зубчиків; зелень свіжа (петрушка, базилік, кінза, розмарин, тільки не кріп). Приготування Нам знадобиться глибока товстостінна сковорода, краще всього чавунна, алюмінієвий або сталевий без покриття або з керамічним покриттям (можна готувати в казані або сотейнику). Шматочок сала наріжемо на шкварки і витопим з них жир на сковороді. На середньому вогні злегка обсмажимо цибулю, нашатковану чверть кільцями, і бекон, нарізаний поперек невеликими нетовстими смужками. Зменшимо вогонь і додамо подрібнений невеликими шматочками (брусочками або кубиками) кабачок.
Будемо гасити, прикривши кришкою, періодично помішуючи лопаткою, протягом 20 хвилин, потім додамо нарізаний короткою соломкою солодкий перець і готуємо ще протягом 8 хвилин. Тепер кладемо бланшовані дрібнонарублені помідори або томат-пасту (можна трохи розвести її водою). Протушкуйте лечо ще хвилини 3-5 і приправимо гострим червоним перцем і/або паприкою. Вимкнемо вогонь і почекаємо хвилин 8-10. Додамо рубані зелень і часник, перемішати. Готове лечо можна подавати до столу як самостійне блюдо. Можна подати лечо і охолодженим. До лечо вино краще всього вибрати столове рожеве або біле, можна подати плодове бренді, ракію, ягідні настоянки.
Слідуючи цим же рецептом можна приготувати лечо з баклажанами і кабачками. Просто додайте до складу лечо 1-2 баклажана (ріжемо їх так само, як і кабачки і закладаємо разом). Можна нарізані баклажани попередньо вимочити в холодній воді протягом 10 хвилин, але це не обов'язково. Цей рецепт лечо не для консервації.
Лечо з кабачків на зиму
Інгредієнти: перець червоний солодкий; цибуля ріпчаста; помідори стиглі червоні; кабачки (можна і баклажани); гострий червоний перець свіжий; олія рослинна. Приготування Готуємо на рослинному маслі. Нарізаємо всі інгредієнти так само, як описано в попередньому рецепті (див. вище). Закладаємо нарізані овочі в такій же послідовності в процесі приготування. Тушкуємо лечо з
додаванням гострого перцю до готовності і закладаємо в стерилізовані банки під самий верх.
Можна вчинити по-іншому: в окремих сковородах обсмажити і протушкувати кабачки з баклажанами і цибулю з перцем, покласти в банки шарами і залити киплячою томатної пульпою (помідори, пропущені через м'ясорубку або пробиті в блендері). Накриваємо банки стерилізованими кришками і одягаємо затискачі. Ставимо банки в таз з водою і стерилізуємо протягом 20-40 хвилин, після чого закатуємо і перевертаємо. Прикриваємо старою ковдрою до повного охолодження. Зберігати банки з лечо треба при плюсовій невисокій температурі (погріб, засклена лоджія або веранда).