Лечо - популярний овочеве блюдо, яке прийшло до нас з угорської кухні. Основними його складовими традиційно залишаються помідори і болгарський перець. Але в наші дні рецептура даного блюдо часто видозмінюється: його роблять і густим, і більш рідким, солодким або гострим. Але в будь-якому варіанті лечо залишається напрочуд смачною закускою, підходить практично до будь-якого гарніру. Давайте розглянемо з вами, як приготувати лечо з морквою.
Рецепт лечо з морквою
Інгредієнти: помідори - 3 кг; перець болгарський - 2 кг; морква - 2 шт.; сіль - 2 ст. ложки; цукровий пісок - 3 ст. ложки; гвоздика - 10 шт.; часник - за смаком. Приготування Отже, для початку давайте підготуємо всі інгредієнти. Болгарський перчик промиваємо, витираємо рушником, акуратно вирізаємо плодоніжку, розрізаємо на половинки і видаляємо насіння. Потім знову обполіскуємо, злегка просушуємо і нарізаємо смужками. Моркву чистимо від шкірки, промиваємо і натираємо на крупній терочке.
Тепер давайте займемося з вами помідорами. Пам'ятайте, що консистенція нашого страви залежить в першу чергу від початкової соковитості томатів. Якщо ви купили м'ясисті помідори, лечо вийти трохи густуватим, а якщо водянисті - то рідким. Отже, томати промиваємо і знімаємо з них шкірку, опустивши на кілька секунд у киплячу воду. Потім шаткуємо їх дрібними шматочками, перекладаємо в каструлю і ставимо на вогонь. Доводимо майже до кипіння, а потім перекручуємо через сито, щоб повністю позбутися від насіння.
Далі в приготований томатний сік додаємо сіль, цукровий пісок, гвоздику, перчик горошком і перемішуємо. Можете додати страві трохи пікантної гостроти, додавши за смаком подрібнений часник і гострий перець. Підготовлений болгарський перець і моркву перекладаємо в чисту глибоку каструлю і заливаємо томатним соком. Все ретельно перемішуємо і ставимо посуд на вогонь. Періодично помішуючи, доводимо овочеву масу до кипіння і проварюємо ще близько 5-10 хвилин. Найголовніше - не переваріть перчик, а то він стане дуже м'яким і лечо втратить свій неповторний смак.
Перед закінченням приготування переходимо до підготовки баночок для закачування. Для цього заздалегідь дістаємо їх, промиваємо ретельно, використовуючи харчову соду, і оглядаємо на предмет сколів чи тріщин. Потім банки стерилізуємо будь-яким доступним вам способом і відправляємо їх на кухонне чистий рушник. Готове лечо з помідорів, моркви, перцю розкладаємо в гарячому вигляді по підготовленим баночках, прикривають кришками і стерилізуємо: літрові - 10 хвилин, трилітрові - 20 хвилин. Потім укупориваем, акуратно перевертаємо догори дном, закутуємо гарненько теплою ковдрою і залишаємо до повного охолодження.
Лечо з помідорів і моркви
Інгредієнти: масло рослинне - 200 мл; морква - 1 кг; гострий перець - 1 шт.; помідори - 5 кг; цукор - 230 г; сіль - 2 ст. ложки; столовий оцет - 100 мл; часник - 6 зубчиків. Приготування Помідори промиваємо, розрізаємо на великі скибочки і видаляємо плодоніжки. Потім перекручуємо через м'ясорубку з крупною решіткою, перетворюючи томати в пюре. Морква промиваємо, зчищають ножем її верхній тонкий шар і натираємо овоч на крупній тертці. Тепер з'єднуємо у великій каструлі томатне пюре з морквою, доводимо до кипіння і проварюємо 20 хвилин.
Після цього вливаємо рослинне масло, оцет, додаємо сіль, цукровий пісок, подрібнені гострий перчик і видавлений часник. Все перемішуємо і варимо 10 хвилин. Далі розкладаємо лечо по стерильним банкам, закриваємо, закутуємо у вовняну ковдру і залишаємо до повного охолодження.