Традиційний суп - чорба популярний у багатьох народів у Туреччині, в Молдавії, на Балканах. Страва являє собою густий суп,до складу якого можуть входити різні компоненти (м'ясо, бобові, картоплю, овочі, баклажани, томати). Готують і рибну чорбу. Назва походить від турецького слова corba. Чорба – майже теж, що і шурпа в усякому разі, обидва назви походять від одного і того ж слова, а звучать по-різному у зв'язку з неоднаковим вимовою носіями різних мов. Зрозуміло, з часом і регіонально-національні особливості традиційного приготування цієї страви придбали стійкі відмінні риси.
Існує багато способів, як приготувати чорбу. Відомо безліч варіантів рецептів цього супу. Деякі автори вказують на те, що до складу молдавської чорби входить квас, однак таке твердження помилкове. З квасом готують інший молдавський суп, який називається заступника.
Чорба турецька – рецепт
Інгредієнти: сочевиця червона – 200 г; вода (або м'ясний бульйон, не свинячий, зрозуміло) – 1 л; гриби (наприклад, шампіньйони) – 200 г; морква – 1 шт.; оливкова олія – 100 мл; стиглі помідори -2 шт; ріпчаста цибуля – 1 шт.; часник – 2 зубчики; сіль; зелень різна (петрушка, базилік, естрагон, кріп). Приготування Сочевицю промиваємо. Нарізаємо дрібно цибулю і моркву. Шаткуємо не занадто дрібно гриби. Розігріваємо товстостінний сотейник, наливаємо олію, кладемо цибулю і моркву. Злегка пасеруємо, додаємо гриби і смажимо все разом хвилин 5. Засипаємо сочевицю, заливаємо водою або процідженим бульйоном. Після закипання готуємо під кришкою на повільному вогні близько 15-20 хвилин. В цей час бланшируем томати окропом. Знімаємо шкірку і рубаємо їх ножем дрібно. Додаємо в суп разом з паприкою, меленим чорним перцем та іншими сухими спеціями. Трохи додаємо сіль. Збиваємо в блендері. Розливаємо в супові чашки, додаємо продавлений часник і подрібнену зелень. Такий суп можна подати з грінками , лавашем або коржами.