Фантастичний синьо-фіолетовий колір темний до чорноти, і густий, як південна ніч – ось що в першу чергу привертає в баклажанах. Як пройти повз красивих глянцевими боками овочів? А скільки можна приготувати найсмачніших страв з цього чудового овочу й перелічити важко.
Ми розповімо вам про приготуванні двох смачних легких закусок: бабагануш і мутабаль.
Деякі гурмани, які вже не раз готували бабагануш, мутабаль не готували ні разу, і цікавляться, чи є різниця між цими двома стравами.
Є, але дуже незначна. Якщо бабагануш – це легка закуска, швидше нагадує баклажан салат або ікру, то мутабаль – це баклажановое пюре, з додаванням йогурту, або майонезу. У різних місцях воліють свої добавки.
Але і бабагануш і мутабаль – смачні закуски, які в основному використовують як паштет. Намазують на м'який білий хліб або лаваш.
для приготування мутабаля або бабагануша з баклажанів годяться тільки молоді, не перезрілі овочі; якщо ніжка у баклажана темного кольору, то овоч може гірчити; для приготування закусок з баклажана, його краще запекти на вугіллі; якщо немає можливості скористатися грилем, то баклажан можна запекти у фользі на газовій решітці. Салат бабагануш
Інгредієнти: баклажани молоді – 3 шт.; кунжутна паста – 2 ст. ложки; олія оливкова – 3 ст. ложки; лимон – 1 шт.; часник – 1 зубчик; кмин (порошок) – 1 ч. ложка; сіль, перець – за смаком. Приготування По-перше, давайте уточнимо, що таке кунжутна паста і чим її можна замінити. Кунжутна паста або тахіна готується з кунжутного насіння. Якщо такої пасти в ваших магазинах немає, то можна приготувати її самостійно, підсмажити насіння кунжуту, розмоловши їх в порошок і, розбавивши оливковою олією до густоти пасти.
Баклажани миємо, запікаємо, виходячи з можливостей, на вугіллі, або на решітці газової плити. Остиглі баклажани очищаємо і
дрібно рубаємо (для мутабаля можна і блендер застосувати).
Змішуємо з іншими складовими. Якщо виходить дуже густа маса, її можна розбавити гарячою кип'яченою водою.
Бабагануш з баклажанів – просто смакота з гарячим свіжим лавашем . Недарма це блюдо часто готують влітку на дачі. На дачі і гриль завжди під рукою, і перекусити по-швидкому апетитним салатом більш переважно.
Дуже часто назва цієї закуски пишеться, як баба гануш, що в перекладі означає – батько вередує. Може бути, вперше це блюдо і було приготовлено за примхою чийогось батька, але менш смачним від цього воно не стало.