Вернуться назад Распечатать

Гезлеме

Гезлеме
Кожен, хто хоча б раз відпочивав на курортах Анталії, не міг не закохатися в традиційні турецькі коржі з начинкою – гезлеме. Буквально в кожному готелі, ресторані або просто на вулиці можна спостерігати як жінки, вправно орудую палицею, з неймовірною швидкістю розгортають, ліплять і смажать ці коржі. Звичайно, повторити весь процес в точності навряд чи вдасться – потрібна спеціальна жаровня, але не чекати ж відпустки, щоб знову побалувати себе цією смакотою. Значить, будемо працювати з тим, що є під рукою!

Гезлеме з м'ясною начинкою - рецепт


Інгредієнти:
Для тіста:

  • борошно – 600 г;

  • масло рослинне – 2 ст. ложки;

  • сіль – 1/2 ч. ложки.


  • Для начинки:

  • фарш м'ясний – 300 г;

  • сир твердий – 200 г;

  • кетчуп – 2 ст. ложки;

  • петрушка – 1 пучок;

  • сіль, перець чорний мелений – за смаком;

  • масло вершкове – 2 ст. ложки.


  • Приготування
    Борошно разом з сіллю просіваємо гіркою на стіл. Робимо поглиблення, вливаємо трохи більше склянки теплої води. Замішуємо пружне тісто, поступово підливаючи олію. Чим довше ви будете його місити, тим еластичніше воно стає, і тим легше потім його розгортати. Залишаємо тісто трохи відлежатися, а самі займемося начинкою.
    Обсмажуємо фарш. Хвилин за 5 до готовності додаємо подрібнений часник і томатний соус. Солимо, перчимо. Сир натираємо на крупній тертці. Дрібно кришимо зелень.
    Тісто ще раз вимішуємо і ділимо на 6 частин. Розкачуємо кожну дуже тонкий прямокутник. Тісто має буквально просвічуватися. На середину, рівним шаром викладаємо фарш, зверху присипаємо сиром і петрушкою. Корж складаємо конвертиком і відправляємо гезлеме на розпечену суху (!) сковороду. Зверху промазуємо розтопленим вершковим маслом, перевертаємо і підрум'янюємо з іншого боку. Смажаться коржі гезлеме буквально за пару хвилин.

    Турецька коржик гезлеме на кефірі - рецепт


    Інгредієнти:
    Для тіста:

  • борошно – 200 г;

  • яйце – 1 шт.;

  • молоко – 1/2 ст.;

  • кефір – 1/3 ст.;

  • сіль – 1 щіпка.


  • Для начинки:

  • шпинат – 100 г;

  • цибуля – 1 шт.;

  • сир козячий – 30 г;

  • Гезлеме
  • сир сулугуні – 50 г;

  • сіль, перець чорний мелений – за смаком.


  • Приготування
    У миску просіваємо борошно з сіллю, вливаємо молоко, кефір. Вбиваємо яйце. Замішуємо тісто як на пельмені. Накриваємо рушником і залишаємо на деякий час.
    Шпинат промиваємо, ошпарюємо окропом і дрібно рубаємо ножем. Розкришений кубиками цибулю обсмажуємо до рум'яного кольору. Сир натираємо на тертці, змішуємо з цибулею і шпинатом.
    Якщо дозволяє сковорода, робимо одну велику корж. Тонко розкачуємо тісто. На одну половину викладаємо начинку, закриваємо зверху другий. Заліплюємо краї, трохи змочуючи їх водою. Обсмажуємо коржик з двох боків до золотисто-коричневого кольору.
    Подають лепегку з салат із сочевиці , або з простим салатом з огірків і помідорів .