Кожен, хто хоча б раз відпочивав на курортах Анталії, не міг не закохатися в традиційні турецькі коржі з начинкою – гезлеме. Буквально в кожному готелі, ресторані або просто на вулиці можна спостерігати як жінки, вправно орудую палицею, з неймовірною швидкістю розгортають, ліплять і смажать ці коржі. Звичайно, повторити весь процес в точності навряд чи вдасться – потрібна спеціальна жаровня, але не чекати ж відпустки, щоб знову побалувати себе цією смакотою. Значить, будемо працювати з тим, що є під рукою!
Гезлеме з м'ясною начинкою - рецепт
Інгредієнти: Для тіста:
борошно – 600 г; масло рослинне – 2 ст. ложки; сіль – 1/2 ч. ложки. Для начинки:
фарш м'ясний – 300 г; сир твердий – 200 г; кетчуп – 2 ст. ложки; петрушка – 1 пучок; сіль, перець чорний мелений – за смаком; масло вершкове – 2 ст. ложки. Приготування Борошно разом з сіллю просіваємо гіркою на стіл. Робимо поглиблення, вливаємо трохи більше склянки теплої води. Замішуємо пружне тісто, поступово підливаючи олію. Чим довше ви будете його місити, тим еластичніше воно стає, і тим легше потім його розгортати. Залишаємо тісто трохи відлежатися, а самі займемося начинкою.
Обсмажуємо фарш. Хвилин за 5 до готовності додаємо подрібнений часник і томатний соус. Солимо, перчимо. Сир натираємо на крупній тертці. Дрібно кришимо зелень.
Тісто ще раз вимішуємо і ділимо на 6 частин. Розкачуємо кожну дуже тонкий прямокутник. Тісто має буквально просвічуватися. На середину, рівним шаром викладаємо фарш, зверху присипаємо сиром і петрушкою. Корж складаємо конвертиком і відправляємо гезлеме на розпечену суху (!) сковороду. Зверху промазуємо розтопленим вершковим маслом, перевертаємо і підрум'янюємо з іншого боку. Смажаться коржі гезлеме буквально за пару хвилин.
Турецька коржик гезлеме на кефірі - рецепт
Інгредієнти: Для тіста:
борошно – 200 г; яйце – 1 шт.; молоко – 1/2 ст.; кефір – 1/3 ст.; сіль – 1 щіпка. Для начинки:
шпинат – 100 г; цибуля – 1 шт.; сир козячий – 30 г; сир сулугуні – 50 г; сіль, перець чорний мелений – за смаком. Приготування У миску просіваємо борошно з сіллю, вливаємо молоко, кефір. Вбиваємо яйце. Замішуємо тісто як на пельмені. Накриваємо рушником і залишаємо на деякий час.
Шпинат промиваємо, ошпарюємо окропом і дрібно рубаємо ножем. Розкришений кубиками цибулю обсмажуємо до рум'яного кольору. Сир натираємо на тертці, змішуємо з цибулею і шпинатом.
Якщо дозволяє сковорода, робимо одну велику корж. Тонко розкачуємо тісто. На одну половину викладаємо начинку, закриваємо зверху другий. Заліплюємо краї, трохи змочуючи їх водою. Обсмажуємо коржик з двох боків до золотисто-коричневого кольору.
Подають лепегку з салат із сочевиці , або з простим салатом з огірків і помідорів .