Вернуться назад Распечатать

Пад тай

Пад тай
Пад Тай (Pad Thai) - одне з основних, найбільш відомих страв тайської кухні. Являє собою обсмажену рисову локшину з соусом. Локшина Пад Тай - вельми популярний в Таїланді блюдо, його можна знайти в меню будь-якого ресторану, проте це все ж таки більше, так сказати, вуличне блюдо. Місцеві кухарі в умовах жорсткої конкуренції, постійно змагаючись один з одним, дуже смачно готують Пад Тай з креветками в пересувних вуличних кухнях. Зрозуміло, Пад Тай можна приготувати і в домашніх умовах.

З чого готують Пад Тай?


Приготувати це блюдо нескладно, головне, щоб були необхідні інгредієнти, хоча б у першому наближенні. Для приготування цього оригінального блюда, як мінімум, знадобиться спеціальна сковорода - вок, основний компонент страви - рисова локшина (шириною приблизно 5 мм) і деякі інші спеціальні інгредієнти, які у великих містах можна придбати в спеціалізованих крамницях або відділах великих супермаркетів, де продаються продукти для приготування азіатських страв. Звичайно традиційний класичний вуличний Пад Тай готують з сушеними креветками і квітками банана, проте останнім часом замість цих інгредієнтів часто кладуть свіжі креветки, тофу, свинину і багато іншого - все за бажанням і вибором клієнтів. Також готують і Пад Тай з куркою. Рисова локшина і куряче м'ясо - цілком гармонійне гастрономічне поєднання.

Як приготувати Пад Тай?


Краще заздалегідь приготувати соус, в класичному варіанті для цього знадобиться паста з кислого тамаринду і пальязикай цукор (не тростинний). Можна, звичайно, використовувати готовий соус для Пад Тай (продається в спеціалізованих крамницях в пакетиках). Якщо всього цього знайти неможливо, використовуємо суміш темного соєвого соусу з соком лимона або лайма з додаванням кунжутного масла - типовий азійський соус - можна ще приправити гострим перцем і часником. Можна додати трохи меду або навіть білого цукру. Далі необхідну кількість локшини слід замочити в гарячій воді (не окропі, а то вийде каша). Локшину тримають у гарячій воді 10-15 хвилин, поки вона не придбає еластичність, але все ж залишиться ще трохи пружною. Краще трохи недотримати, так би язикати, приготувати al dente. Потім воду зливають, а локшину обсмажують в воке, з додаванням соусу і інших інгредієнтів. Готовий Пад Тай зазвичай посипають меленим смаженим арахісом.

Рецепт локшини Пад Тай


Інгредієнти:

  • 3 столових ложки тамариндовой пасти;

  • 3 столових ложки рибного соусу;

  • грам 50 пальмового цукру;

  • 2-4 зубчики часнику;

  • щіпка меленого червоного перцю (або 1 гострий перчик);

  • ще знадобиться 250 грам рисової локшини;

  • 1 невелика цибулина;

  • грам 150-200 креветочной наповнювача (можна замінити нежирним свинячим або курячим м'ясом нарізаним короткою тонкою соломкою і обсмаженою окремо);

  • трохи кунжутного масла;

  • жменя соєвих паростків;

  • кілька пір'я зеленої цибулі;

  • кілька гілочок кінзи;

  • трохи меленого арахісу.


  • Приготування:
    Спочатку соус. Цукор або мед розчиняємо в суміші рибного соусу і тамаринду (краще на водяній бані або на малому вогні). Додаємо ретельно стовчений часник і червоний перець. Соус можна заготовити про запас і зберігати в холодильнику. Локшину замочуємо в мисці гарячою водою (не окропом) хвилин на 10-15. Відкидаємо на друшляк.
    Пад тай
    Розігріваємо вок, наливаємо кунжутна олія (можна в суміші з соняшниковою) і обсмажуємо очищений цибулю, нарізану тонкою соломкою до легкого золотистого відтінку. Якщо користуємося креветочним наповнювачем, то додаємо і його. Всі смажимо дуже швидко, на сильному вогні, інтенсивно струшуючи вок і активно маніпулюючи лопаткою. За бажанням додаємо окремо швидко обсмажене м'ясо. Додаємо локшину, злегка обсмажуємо все разом і додаємо соус. Активно перемішуємо. Додаємо соєві паростки і нарізаний зелений лук, кинзу, перемішуємо і знімаємо з вогню. Перед подачею посипаємо кожну порцію меленим арахісом, збоку кладемо часточку лайма чи лимона.