Каррі - загальна назва популярних сумішей спецій і одночасно - назву широкої групи страв з цими спеціями. Початкова ідея каррі походить з Індії (тамільська харчова культура), де каррі готують і зберігають як сухі суміші.
В даний час каррі дуже популярно в багатьох інших країнах, в тому числі, і в Таїланді. Від індійських традиційних сумішей тайські каррі відрізняються тим, що їх готують і зберігають у вигляді вологої густої пасти. Відомо безліч місцевих тайських рецептів пасти каррі, серед них можна виділити шість основних типів, які використовують у приготуванні топових тайських страв.
Вивчимо їх уважніше. У великих і середніх містах автентичні продукти можна придбати в спеціалізованих відділах супермаркетів, азіатських крамницях та на ринках (ну, або дещо можна замінити подібними продуктами).
Тайський зелений соус-паста каррі
Інгредієнти: зелень кінзи (вона ж коріандр) - пучок; перець чилі гострий зелений - 8-11 шт.; листя лайма - 5-8 шт.; лемонграс - 2-3 стебла; цибулю-шалот - 2 шт. (або звичайна цибулина); насіння коріандру - 1 ст. ложка; зіра (кумин) - 05 ч. ложки; корінь галангала (або корінь імбиру) - шматочок довжиною близько 3 см; лайм - 1 шт.; перець чорний горошком або запашний - 05 ч. ложки; тайський рибний соус - 2-3 ч. ложки; масло рослинне (наприклад, кунжутне) - близько 2-4 ст. ложок; сіль поварена, краще морська відкритого видобутку - близько 1 ч. ложки. Приготування Насіння зіри , коріандру і горошини перцю висипаємо в суху гарячу сковороду і злегка прогріваємо.
Видаляємо плодоніжки перчиком; дрібно рубаємо цибулю і часник, лемонграс, очищений галангал і листя лайма готуємо до обробки в блендері. Закладаємо всі підготовлені і інші інгредієнти в робочу чашу блендера.
Додаємо цедру, зняту з лимона і трохи лаймового соку. Доводимо до однорідності. Зберігати можна в холодильнику в скляній тарі, щільно закритою, протягом близько 2-х тижнів. В пасту також можна додати кокосову стружку, корінь і зелень селери.
Приблизно так само (з такими ж пропорціями) можна приготувати традиційну тайську червону пасту каррі. Тільки замість зелених
гострих перчиком чилі використовуємо червоні стиглі (краще, звичайно, свіжі).
До складу традиційної тайської жовтої пасти каррі входять коріандр, кумін, лемонграс, часник, куркума, лавровий лист, імбир, кайенский перець, кориця, мускатний горіх і пажитник, а також кокосове молоко і пальязикай цукор.
Всі ці традиційні соуси використовуються для приготування різних страв (рибних, м'ясних, овочевих).
Наприклад, щоб приготувати курку каррі по-тайськи, тушкуємо курку з цибулею в казані з додаванням пасти каррі і подаємо з рисом.