Елеш – класичне блюдо татарської кухні. В перекладі з їхньої мови – це слово означає «порція». Так як у татар дуже багато страв, де м'ясо розкладається порційно, то елеш – це може бути і пиріг, і наваристий суп . Давайте розглянемо з вами кілька способів його приготування.
Рецепт елеша
Інгредієнти: Для тіста:
борошно пшеничне – 300 г; яйце куряче – 1 шт.; масло вершкове – 50 г; сметана – 80 мл; спеції; розпушувач – щіпка; цукор – 1 ч. ложка. Для начинки:
картопля – 3 шт.; цибулина – 1 шт.; курячі стегенця – 1 кг Приготування Отже, для початку давайте приготуємо з вами тісто на елеш. В чашу кухонного комбайна просіваємо борошно пшеничне з сіллю, додаємо цукор і розпушувач, додаємо нарізане на кубики заморожене масло і перетираємо все до отримання однорідної крихти. Потім додаємо сметану, розбиваємо яйце і замішуємо мягенькое еластичне тісто. Тепер скачуємо його в колобок, накриваємо рушником і залишаємо відпочивати приблизно на годину. Не втрачаючи часу дарма, поки займемося начинкою: чистимо цибулину, дрібно шаткуємо, а картопля обробляємо і нарізаємо маленькими кубиками. М'ясо знімаємо з кісток і подрібнюємо невеликими скибочками. Далі змішуємо в мисці цибуля, картопля і курочку, солимо за смаком і перемішуємо. Тісто розділяємо на кілька частин, розкачуємо їх у коржі, кладемо по центру трохи начинки, скачуємо в кулю і приплющиваем. Змащуємо отримані пиріжки елеш збитим яйцем і відправляємо в гарячу духовку на 40 хвилин.
Рецепт супу "Елеш"
Інгредієнти: Для бульйону:
яловичі кістки; спеції; лавровий лист – 3 шт. Для супу:
м'ясо без кісток – 400 г; картопля – 4 шт.; капуста білокачанна – 100 г; морква – 1 шт.; цибулина – 1 шт.; свіжа зелень – для прикраси. Приготування М'ясо кладемо в каструльку, заливаємо водою, доводимо до кипіння, знімаємо піну, зменшуємо вогонь, накриваємо кришкою і варимо бульйон в
протягом 2 годин. У самому кінці додаємо за смаком сіль і перчик, кидаємо лавровий листочок. Далі акуратно виймаємо м'ясо в тарілку, остуджуємо і ріжемо невеликими порційними шматочками. Овочі чистимо, картопля рубаємо скибочками, моркву – кружальцями, а капусту – квадратними шматками. Частина бульйону переливаємо в іншу каструлю, доводимо його до кипіння, викладаємо картоплю відварюємо до м'якості, а потім виймаємо шумівкою на тарілку. Потім бульйон додаємо капусту і моркву, бланшируем хвилин 15 і теж виймаємо. Тепер у кожну супову чашку викладаємо трохи відвареної картоплі, порцію капусти з морквою і заливаємо чистим бульйончик. Зверху прикрашаємо сирими кільцями цибулі, присипаємо подрібненою зеленню і подаємо до столу.