Кистибий – традиційне татарське блюдо, яке міцно закріпилося і в нашій кухні. Це і не дивно, адже коржі готуються досить швидко, а начинку для кистибий можна взяти абсолютно будь-яку: овочеве рагу, каша або картопляне пюре . Візуально він нагадує пиріг, на половинку коржі начинку і накривається другою частиною. Але найголовніше в приготуванні цієї страви – правильно зробити тісто для кистибий по-татарськи. Давайте розглянемо з вами кілька простих рецептів його приготування.
Тісто для кистибий на молоці
Інгредієнти: коров'яче молоко – 500 мл; борошно пшеничне – 5 ст.; сіль – за смаком. Приготування Як приготувати тісто для кистибий? Борошно гарненько просіваємо в миску, а потім поступово вливаємо до неї необхідну кількість молока і додаємо дрібку солі. Замішуємо однорідне тісто і при необхідності підсипаємо в нього ще трохи борошна. Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо «відпочити» приблизно на 25 хвилин. Ось і все, тісто для кистибий без яєць готове для роботи!
Рецепт тіста для кистибий
Інгредієнти: куряче яйце – 1 шт.; молоко козине – 170 мл; сіль – щіпка; борошно пшеничне – 3 ст. Приготування Яйце розбиваємо в миску, додаємо дрібку солі і гарненько збиваємо міксером. Потім вливаємо прохолодне молоко, просіваємо борошно і замішуємо густе однорідне тісто. Після цього накриваємо його харчовою плівкою і залишаємо постояти 15 хвилин. Через зазначений проміжок часу тісто для приготування татарських коржів кистибий готово! Після цього розкачуємо його на столі в тонкі коржі і тарілкою вирізаємо рівні кола.
Тісто для кистибий на кефірі
Інгредієнти: кефір – 200 мл; сіль – щіпка; яйце – 1 шт.; борошно пшеничне. Приготування Отже, розбиваємо яйце в миску, додаємо сіль і збиваємо все міксером на високій швидкості. Потім вливаємо злегка підігрітий кефір, всипаємо просіяне борошно і замішуємо круте тісто, без грудочок. Накриваємо його зверху целофаном і прибираємо на 20 хвилин у тепле місце для вистоювання. Далі розкачуємо тісто на присипаному борошном столі і з допомогою тарілки вирізаємо акуратні і рівні коржі. Після цього переходимо до приготування начинки, а тісто накриваємо рушником, щоб воно не засохло.
Тісто на кистибий на воді
Інгредієнти: борошно пшеничне – 3 ст.; окріп – 1 ст.; сіль – 1 ч. ложка; рослинне масло – 2 ст. ложки. Приготування Отже, щоб приготувати прісне тісто для татарських коржів, просіваємо гарненько через сито борошно. Потім додаємо до неї сіль, вливаємо рослинне масло і вливаємо крутий окріп. Швиденько все перемішуємо ложкою, до тих пір, поки тісто не збереться в гладкий грудочку. Після цього даємо йому трохи охолонути і руками замішуємо гладке пружне тісто. Залишаємо його хвилин на 25 відпочити, а потім приступаємо до приготування коржів.
М'яке тісто для кистибий
Інгредієнти: борошно – 300 г; молоко або вода – 100 мл; масло вершкове – 40 г; яйце – 1 шт.; цукор – 1 ст. ложка; сіль – щіпка. Приготування Щоб приготувати м'яке, пухке прісне тісто для кистибий, виливаємо в миску молоко і кидаємо в нього сіль і цукор. Потім додаємо розтоплене вершкове масло, додаємо куряче яйце і ретельно перемішуємо вінчиком. Після цього порціями всипаємо просіяне борошно і замішуємо круте тісто, яке не прилипаем до рук. Приблизно на 10 хвилин накриваємо його рушником, а цим часом приступаємо до приготування начинки. Далі з прісного тіста розкачуємо тонкі коржі кистибий і з допомогою тарілки, акуратно вирізаємо коржі однакового діаметру.