Східна солодкість лукум (rahat-lokum: з турецького назву можна перевести як «зручні шматочки» або «шматочки задоволення») в даний час дуже популярна в багатьох країнах світу. Рецепт лукуму відомий вже більше 500 років. За різними версіями це ласощі було придумано в кінці XVIII століття придворним турецьким кондитером Алі Мухиддіном Хаджі Бекіром для турецького султана. Володарю Блискучої Порти нове ласощі припало до смаку. Онук Хаджі Бекіра в 1897 році представив чудову солодкість рахат-лукум на Брюссельській виставці. Ласощі було відзначено золотою медаллю, а заповзятливий потомствений кондитер уклав вигідні контракти на поставку рахат-лукуму в європейські країни. Відомо величезна кількість видів лукуму. Вид, колір, смак і назва залежить начинки, а також від форми шматочків. Наприклад, лукум може бути у формі кубиків або фігурок тварин - для дітей.
Як приготувати лукум?
В принципі, приготування лукуму - справа нескладна, але вимагає старанності, витрат часу, уваги і терпіння. Взагалі, сучасних рецептів лукуму безліч, при бажанні неважко придумати свій рецепт, зрозуміло, дотримуючись основної технології. Отже, рахат-лукум, базовий рецепт, який особливо оцінять сільські жителі, власники садів, багатодітні родини та просто любителі готувати різні кондитерські вкусняшки.
Інгредієнти: 4 літри води; 750 г кукурудзяного крохмалю; 5 кг цукру; 10 г лимонної кислоти. Приготування: Нагріваємо Воду у товстостінній каструлі (а краще - в казані). Підмішуємо цукор і крохмаль - все має розчинитися повністю. На самому малому вогні при майже безперервному помішуванні суміш уварюють протягом не менше півтора годин (ніяк не менше, на жаль!). Справжнє мистецтво, в тому числі і кондитерське, вимагає певних зусиль. Іноді чималих. Власне, це і є основна складність в приготуванні лукуму. Вийшла основа («білий лукум») повинна бути тягучою, а в охолодженому стані легко рватися.
Включайте фантазію Далі - простір фантазії кондитера. Ви можете додавати ще не застиглу суміш практично будь-які наповнювачі (моно або композиції, тверді та рідкі), що визначають смак. Наприклад, 150-200 грам какао або розтопленого шоколаду - і вийде шоколадний лукум. Можна зробити шоколадно-молочну суміш - такий лукум особливо сподобається більшості дітей і багатьом дорослим. Добре додати подрібнених горіхів (можна використовувати будь-які). Можна використовувати будь-які фруктові соки і цукати. На батьківщині десерту, в Туреччині, популярний медовий лукум - але будьте обережні, таке частування може вийти дуже солодким. Абсолютна частка будь-які добавки не повинна перевищувати 1/3 готової маси основи. Варто зауважити, що Хаджі Бекір вважав обов'язковим компонентом
рожевий екстракт (можна використовувати рожевий сироп, варення або есенцію).
Фінальні штрихи Тепер приготовану суміш остуджуємо (для чого добре підійде деко, можна простелити його кухарський пергаментним папером). Присипаємо робочу поверхню цукровою пудрою і перевертаємо на неї деко. Розрізаємо застиглий пласт лукуму на шматочки потрібного розміру і обвалюємо їх у цукровій пудрі або в кокосовій стружці. Ну от, домашній рахат-лукум готовий. Це прекрасний десерт, подавати його можна з чаєм, кавою, каркаде і подібними напоями. Однак не захоплюйтеся особливо - все-таки цукор і крохмаль! Саме тому краще нарізати лукум не дуже дрібними шматочками.